MGM Farm u prošloj godini dobio skoro 300 tendera!

15.03.2021. 10:15 / Izvor: Akta.ba
MGM Farm u prošloj godini dobio skoro 300 tendera!

U ovoj godini firma je pobijedla na 48 tendera....

Vlada FBiH će potpisati dva ugovora o nabavci vakcina. Premijer Fadil Novalić je kazao da su četiri kompanije poslale pet ponuda, a poredale su ih po brzini isporuke, što je, kako kaže, ključno...Zanimljivo je da su sve cijene iste i iznose 17 eura po dozi. Danas je i istekao rok koji je Federalna vlada dala direktoru Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davoru Peharu da potpiše ugovore s dobavljačima vakcina za Federaciju BiH.

Od afere s respiratorima, koja usput rečeno i dalje nema epilog, potpuno očekivano je da će se brojati "krvna zrnca" svake buduće nabavke, posebno one od koje zavise milioni života. 

Odmah nakon objave da će se potpisati dva ugovora za ruski Sputnik V i to sa kompanijom MGM Farm Kakanj, mediji su otkrili da je suvlasnik ove kompanije je Mensur Mušija.

On je poznat kao investitor i glavni čovjek fudbalskog kluba Mladost iz Doboja kod Kaknja, ali i po tome da je osuđivan za utaju poreza 2016. godine. 

U suvlasničkoj strukturi MGM Kakanj su Hanka Mušija, Elvira Mušija, Mesud Mušija, Edhem Goga te Maida Goga, koja je i direktorica ove firme. 

Međutim, to nije sve. 

UNOSNI POSLOVI 

Naime, Mensur Mušija je prokturista u Apomedical-u, firmi koja se bavi trgovinom na veliko farmaceutskim proizvodima, dok je Mesud Mušija direktor. Firma je u vlasništvu Huseyina Güla. 

Dalje, MGM Farm je u vlasničkoj strukturi firme Vitamedic iz Bijeljina, tačnije bili su njen osnivač, a koja se, također, bavi trgovinom na veliko farmaceutskim proizvodima. 

MGM Farm bio je u vlasništvu i Miraculuma iz Mostara. 

U presudi Kantonalnog suda u Zenici navedeno je da je Mušija od dobavljača tražio da novac od premija, umjesto na račun u BiH, uplaćuju na račun firme otvoren u Sloveniji. Ukupan iznos uplaćenih premija iznosio je više od 7,7 miliona maraka.

Prema podacima rubrike Dodjele ugovora, na portalu Akta.ba, u prošloj 2020.godini, MGM Farm je pobijedio na 274 tendera, a u ovoj godini čak 48! 

Uglavnom su to državne medicinske institucije, klinički centri, zavodi, domovi zdravlja, i tako dalje. 

Ovaj oporezivi prihod nije proveden u poslovnim knjigama pravnog lica "MGM Farm" d.o.o. Kakanj izbjegavši obračun plaćanja poreza na dobit u iznosu od 1.006.868,85 KM, na koji način je za sebe i ostale suosnivače pribavio imovinsku korist u navedenom iznosu, oštetivši budžet Zeničko-dobojskog kantona za iznos od 1.006.868,85 KM”, navedeno je obrazloženju presude Kantonalnog suda.

Mensur Mušija priznao je krivicu i platio milion maraka poreza.

BEZ ODGOVORA

Nakon presude odustaje od pozicije odgovornog lica i na taj način nastavlja unosne poslove sa nabavkama lijekova i medicinskog materijala za javna preduzeća. 

I druge firme u suvlasništvu porodice Mušija, u istom vremenskom okviru  poslovale su veoma dobro sa javnim preduzećima. Tako je Hercegovinalijek Mostar dobila ugovore u vrijednosti preko 58 miliona KM, Vitamedic u vrijednosti preko 200.000 KM, a Apomedical poslove u vrijednosti preko 2,5 miliona KM.

Interesantno je i to da je Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, nakon sastanka sa Federalnim ministarstvom zdravstva održanim 17. februara 2021. godine, na kojem je dogovoreno da će Zavod za javno zdravstvo F BiH ispitati mogućnost nabavke vakcina protiv COVID 19, za potrebe građana Federacije BiH, 22. februara 2021. godine na adresu 41 registriranog veleprometnika u BiH poslao zahtjev s ciljem dobijanja informativne ponude o mogućnosti nabavke vakcina, saznaje "Avaz". 

Dopis sličnog sadržaja iz Zavoda su uputili i na adresu predstavništva kompanije "Sinopharm" u BiH, istog dana.

Rok za dostavu ponuda je bio 26. februar 2021. godine.

Do tog roka stigao je odgovor od 7 veleprometnika, a među njima nije bilo firme MGM Farm. 

B.K. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti