Nova barijera za putovanje bh. građana

17.03.2021. 08:36 / Izvor: N1
Nova barijera za putovanje bh. građana

Zbog sporog procesa imunizacije, građanima Bosne i Hercegovine ulazak u Evropsku uniju mogao bi biti otežan - ukoliko Brisel odluči uvesti covid-pasoše.

Zbog sporog procesa imunizacije, građanima Bosne i Hercegovine ulazak u Evropsku uniju mogao bi biti otežan - ukoliko Brisel odluči uvesti covid-pasoše. Već se čuju glasovi kako bi to bila diskriminacija osoba koje su cijepljene nekom od vakcina koje nije odobrila Europska agencija za lijekove. Entitet Republika Srpska uveliko cijepi građane ruskim Sputnjikom V, a i Federacija BiH najavljuje nabavu ovog cjepiva, koji u Uniji još nije odobreno.

Covid-pasoš, ili potvrda o cijepljenju, mogla bi postati nova barijera za putovanje bh. građana. Konačne odluke još nema, ali je Europska unija sve bliže uvođenju takve mjere. Građani, s kojima smo razgovarali, ne kritiziraju Uniju zbog ove namjere, nego bh. vlasti jer su doveli zemlju u situaciju da je na začelju Europe u pogledu imunizacije.

Anketa:

"Nije greška ni Europe ni svijeta. To je naša greška. Nije nam niko kriv. Drugi se se snašli, tako da je do nas".

"Diskriminacija će biti da uvedu to da ne mogu druge vakcine".

"Da li ćemo moći putovati ili ne, sada je pitanje života. Znači, vakcinacija, vakcinacija, vakcinacija… A covid-pasoši ako budu, onda trebaju za sve vakcine".

"Ne plašim se. Sve ćemo mi to riješiti. I mi ćemo imati covid-pasoš do juna".

Ukoliko EU uvede covid-pasoše, BiH bi mogla postati crna rupa. Prvo, zato što imunizacija ide sporo. Drugo – Republika Srpska uveliko cijepi Sputnjikom V, kojeg Europska agencija za lijekove još nije odobrila. Uz to, i Federacija BiH najavljuje nabavku Sputnjika V.

Turističke agencije, za sada, nemaju poteškoća zbog najava uvođenja covid-pasoša. Ističu kako se tek pokoji klijent raspituje o toj temi. No, kada bi covid-pasoš postao stvarnost, problema bi itekako bilo, kažu.

"Tako da će sigurno predstavljati problem za naše građane, to jest naše putnike. Jer, ako se uvedu te restrikcije, nemogućnost putovanja bez covid-pasoša, putnici će biti uskraćeni", smatra Muharem Konjalić, Jungle Tribe.

"Takođe, svjedoci smo da je za Evropsku agenciju za lijekove prihvatljiva upravo vakcina koja je deficitarna na tržištu EU, čiji proizvođač, kao i u slučaju BiH, nije u stanju da ispoštuje ugovor i dostavi naručene i unaprijed plaćene doze", kaže Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Kako su ranije potvrdili izvori iz EU, trajanje "digitalnog certifikata" trebalo bi biti ograničeno trajanjem pandemije. U međuvremenu, testovi i karantina i dalje će omogućavati slobodu kretanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti