Donesena odluka o nastavku vakcinacije vakcinom AstraZeneca u Federaciji BiH

19.03.2021. 07:42 / Izvor: Akta.ba
Donesena odluka o nastavku vakcinacije vakcinom AstraZeneca u Federaciji BiH

Odbor za koordinaciju provedbe Plana vakcinacije protiv Covida-19 u Federaciji Bosne i Hercegovine donio je odluku o nastavku vakcinacije.

Odbor za koordinaciju provedbe Plana vakcinacije protiv Covida-19 u Federaciji Bosne i Hercegovine donio je odluku o nastavku vakcinacije vakcinom AstraZeneca/COVISHIELD u Federaciji BiH.

Ova odluka je donesena nakon što je Komitet za sigurnost Evropske agencije za lijekove na jučerašnjoj sjednici razmatrao informacije o prijavljenim slučajevima tromboembolije zabilježene u nekoliko zemalja Evropske unije nakon vakcinacije vakcinom AstraZeneca i potvrdio da su benefiti vakcine u borbi protiv Covida-19 (koja sama rezultira problemima zgrušavanja i može biti fatalna) višestruko veći od rizika od rijetkih nuspojava.

U Federaciji BiH do sada nije prijavljena nijedna teža neželjena reakcija nakon primjene vakcine  AstraZeneca/COVISHIELD.

Pandemija Covid-19 je globalna kriza s razarajućim zdravstvenim, društvenim i ekonomskim učinkom. Vakcine protiv Covida-19 će doprinijeti zaštiti od obolijevanja, naročito zdravstvenih djelatnika i drugih ranjivih grupa, saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti