Više od 13,7 miliona eura granta Evropske Unije za nabavku vakcina u BiH

25.03.2021. 14:31 / Izvor: Akta.ba
Više od 13,7 miliona eura granta Evropske Unije za nabavku vakcina u BiH

Na sjednici je utvrđen Prijedlog za zaključivanje Ugovora o grantu sa aneksima I - VII između EU, koju zastupa Evropska komisija, i Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, koji će biti dostavljen Predsjedništvu BiH.

Na današnjoj sjednici  Vijeća ministara je utvrđen Prijedlog za zaključivanje Ugovora o grantu sa aneksima I - VII između Evropske unije, koju zastupa Evropska komisija, i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, koji će biti dostavljen Predsjedništvu BiH.

Cilj Ugovora je dodjeljivanje bespovratnih finansijskih sredstava BiH za provođenje akcija pod nazivom "EU za zdravlje – Doprinos raspoloživosti i pristupu vakcinama protiv Kovida-19".

Riječ je o grantu Evropske unije u iznosu 13.775.280 evra, a period implementacije je 18 mjeseci.

"Do 85% ovih sredstava koristiće se isključivo za nabavku lijekova - vakcina protiv Kovida-19 od zemalja članica Evropske unije, a preostalih 15% za nabavku medicinske opreme i potrošnog materijala, te druge troškove", saopćeno je.

Očekuje se da bi do kraja aprila ove godine prve vakcine iz ovog programa mogle stići u BiH.

Ranije je Ministarstvo civilnih poslova određeno je kao nadležna institucija BiH za potpisivanje direktnih sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava za nabavke vakcine, vakcinalnog materijala i opreme protiv Kovida-19, zaraznog oboljenja u okviru "EU for Health" mehanizma, a ministarka civilnih poslova da u ime BiH izvrši potpisivanje direktnih sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti