UniCredit podržava Sat za planetu Zemlju 14. godinu zaredom

26.03.2021. 11:38 / Izvor: Akta.ba
UniCredit podržava Sat za planetu Zemlju 14. godinu zaredom

Svjetla će se ugasiti u 45 zgrada širom Grupe

U subotu, 27. marta/ožujka u 20:30 sati po srednjoeuropskom vremenu, UniCredit će ugasiti svjetla u 45 zgrada u 14 zemalja Grupe (Bosna i Hercegovina, Austrija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Njemačka, Mađarska, Italija, Rumunija, Rusija, Srbija, Slovenija, Slovačka i Ujedinjeno Kraljevstvo) na šezdeset minuta, i na taj način obilježiti četrnaestu godinu sudjelovanja u akciji "Sat za planetu Zemlju". Svjetske organizacije za zaštitu prirode (WWF) je organizator je ovog globalnog pokreta koji ujedinjuje ljude kako bi poduzeli mjere u vezi s pitanjima zaštite okoliša i pomogli u zaštiti planeta.

Giuseppe Zammarchi, direktor za održivost Grupe, rekao je: "Naše godišnje sudjelovanje u Satu za planetu Zemlju dio je širih napora UniCredita da podrži održivost i poduzme mjere protiv klimatskih promjena. Posvećeni smo smanjenju utjecaja našeg poslovanja na okoliš, kao i pružanju pomoći našim klijentima u prijelazu na niskokarbonsko i klimatski otporno gospodarstvo. Održivost je dio naše DNK strukture i temeljna vrijednost banke i nastavljamo dalje integrirati ESG u sva područja naših aktivnosti i poslovanja. U 2020. godini UniCredit je postigao smanjenje od 60 posto u odnosu na emisije stakleničkih plinova iz 2008. godine, s dugoročnim ciljem smanjenja od 80 posto do 2030. godine."

Daljnji primjer snažne posvećenosti održivosti jeste partnerstvo UniCredita s online platformom Treedom, koja omogućava sadnju drveća na daljinu, te praćenje njihovog rasta putem interneta. Ova je inicijativa pokrenuta 2020. godine i stvorit će UniCredit šumu koja će imati najmanje 90.000 novih stabala posađenih u cijeloj Italiji, Kolumbiji, Haitiju, Keniji, Madagaskaru i Tanzaniji. UniCredit šuma doprinijet će smanjenju CO2 na globalnoj razini za oko 20.542.500 kg tijekom sljedećih 10 godina, što je jednako emisijama koje proizvodi 4.400 automobila svake godine.

UniCredit Bank d.d. će i ove godine sudjelovati u inicijativi "Sat za planetu Zemlju" i ugasiti svjetla u Upravnoj zgradi u Mostaru i Sarajevu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti