Kina donirala Oružanim snagama inžinjerijska sredstva od 2,5 miliona KM

31.03.2021. 13:34 / Izvor: Fena
Kina donirala Oružanim snagama inžinjerijska sredstva od 2,5 miliona KM

Riječ je o šest istovarnih kamiona, tri bagera utovarivača, dva tegljača sa niskonosivom poluprikolicom, dva kamiona sa utovarnim kranom, buldožeru i kompaktnom bageru.

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić i ambasador Kine u BiH Ji Ping danas su u kasarni u Rajlovcu potpisali certifikate o primopredaji inžinjerijskih sredstava koja je Ministarstvo odbrane Kine doniralo Oružanim snagama BiH.

Riječ je o šest istovarnih kamiona, tri bagera utovarivača, dva tegljača sa niskonosivom poluprikolicom, dva kamiona sa utovarnim kranom, buldožeru i kompaktnom bageru.

"Veliko mi je zadovoljstvo što prisustvujem primopredaji donacije vrijedne 10 miliona juana, koju je osiguralo Ministarstvo odbrane Kine za Oružane snage BiH. U pitanju je besprovratna pomoć koju Kina pruža BiH. Nadam se da će nova oprema doprinijeti dodatnom povećanju kapaciteta podrške OS BiH od kojih se očekuje da igraju značajniju ulogu u socijalnoj izgradnji i civilnoj zaštiti i spašavanju", rekao je ambasador Ji Ping. 

Preuzimanju donacije i potpisivanju certifikata, kazao je ministar Podžić, prethodnio je ranije potpisani sporazum između ministarstava odbrane Kine i BiH čija je vrijednost oko 2,5 miliona KM.

"Ova oprema bit će od velikog značaja OS BiH prvenstveno u izvršenju jedne od naših misija, a to je pomoć civilnim organima u reagovanju na prirodne i druge katastrofe i nesreće, kao i za izvršenje ostalih redovnih zadataka Oružanih snaga. Stoga izražavam neizmjernu zahvalnost za kontinuiran angažman Kine za pomoć građanima BiH da nam svima osigura svijetliju budućnost", istakao je Podžić.

Zamjenik načelnika Zajediničkog štaba OS za resurse Gojko Knežević pojasnio je da je to treća najveća donacija Kine.

"Prva je bila 2011. godine, druga 2015. godine kada je dodijeljeno devet inžinjerijskih mašina i 2021. 15 inžinjeriskih sredstava. U uslovima ograničenog budžeta za odbranu ne smijem ni misliti na kakvom nivou bi bila operativna sposobnost u vezi inžinjerije i inžinjerijskih kapaciteta da nije naših prijatelja iz Kine kojima dugujemo neizmjernu zahvalnost", dodao je  Knežević.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti