Tuzlanski aerodrom uskoro bi mogao ostati bez goriva

12.04.2021. 08:28 / Izvor: Federalna.ba
Tuzlanski aerodrom uskoro bi mogao ostati bez goriva

Ugovor o nabavci istječe naredne sedmice. Tenderska procedura još nije okončana.

Međunarodni aerodrom Tuzla uskoro bi mogao ostati bez goriva. Ugovor o nabavci istječe naredne sedmice. Tenderska procedura još nije okončana. Sve je zakomplikovala kriza kantonalne vlasti, smjena stare i izbor nove Vlade. Da li će zbog političkih prepucavanja biti ugroženo normalno funkcionisanje aerodroma koji je od izuzetnog značaja za ekonomiju i turizam ovog kantona?

"Ja se nadam da aerodrom neće ostati bez goriva. Uprava će učiniti sve što je u našoj moći, iskoristit ćemo i lična poznanstva i neke druge stvari da se snabdijevanje nastavi. Da jesmo u problemu, dok se sve to završi, jesmo", kaže Esed Mujačić, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Zbog čega tender nije završen mnogo ranije, menadžment krivi bivšeg kantonalnog ministra saobraćaja koji je, navodno, usporavao taj proces. Nova vlast također ne želi da to hitno riješi bez obzira na to što vrijeme istječe. Problem dodatno usložnjava to što se sada mijenja model nabavke. Nabavku i prodaju goriva aerodrom želi prepustiti privatnim naftnim kompanijama kojima bi dali u zakup i skladište goriva. Pregovori su prekinuti, čekaju saglasnost Vlade TK-a.

"Mi ne idemo u pravcu jednog dobavljača, jedne kompanije, nego idemo u pravcu onog ko je dao najpovoljniju ponudu. Mi smo na kraju krajeva i zakonski obavezni da prihvatimo najpovoljnju ponudu", dodaje Mujačić.

Kantonalni premijer Kadrija Hodžić tvrdi da Vlada želi što prije riješiti taj problem, ali o detaljima za sada ne želi da govori: "Imat ćemo posebnu, radimo na tome, danas imamo sastanak. Radimo ubrzano. Nije da izbjegavam".

Zanimljivo je da je jedna kompanija izabrana, i to ona najpovoljnija, a u međuvremenu pojavila se ponuda kompanije čiji je vlasnik blizak vladajućim strukturama. Da li je to eventualno razlog zbog čega nova vlast prolongira rješavanje ovog problema, još nije poznato.

"Zašto u ovom momentu i ovako pismo namjere sa istaknutim namjerama da su i oni zainteresovani za zakup carinskog skladišta - ja ne znam. Ali je u svakom slučaju simptomatično, u smislu da u ovom momentu nije otvoren javni poziv za te potrebe", ističe Mujačić.

Inače, treba podsjetiti da su federalni revizori u više navrata ukazivali na propuste tokom javnih nabavki goriva. Najviše ih se odnosilo na nedostatke u tenderskim procedurama, neprimjereno dug postupak nabavke i pogreške u odabiru ponuđača koji ponude najvišu cijenu,čime se ugrožava pravična i aktivna konkurenciju te efikasnost provođenja postupka i utroška javnih sredstava.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti