Sparkasse Bank - Podrška startupima i poduzetničkom duhu za oporavak bh. ekonomije

16.04.2021. 09:46 / Izvor: Akta.ba
Sparkasse Bank - Podrška startupima i poduzetničkom duhu za oporavak bh. ekonomije

Jedan od tih projekata je finansijska podrška za tri startupa za provođenje socijalno odgovornih projekta u kontekstu pandemije Covid-19 u iznosu od 15.000KM.

Vodeći se opredjeljenjem da najbolju, dugoročnu podršku zajednici u uslovima pandemije može dati kroz osnaženje ekonomije, Sparkasse Banka je odlučila u 2021. godini usmjeriti većinu svojih projekata u poticanje poduzetničkog duha i inovativnih poslovnih ideja. Jedan od tih projekata je finansijska podrška za tri startupa za provođenje socijalno odgovornih projekta u kontekstu pandemije Covid-19 u iznosu od 15.000KM.  

Riječ je o startupima iz studio programa Mozaik Fondacije: Praonica veša Lahor doo Mostar, Kesa doo Vogošća i Psihološko savjetovalište "Incrementum" iz Novog Grada Sarajevo.

Praonica veša Lahor iz Mostara je u svojoj paleti usluga razvila poseban program Covid-19 zaštite koji uključuje pranje, pakovanje i dostavu na kućne adrese. Startup će finansijsku podršku Sparkasse Banke usmjeriti u besplatnu uslugu i poklon vaučere za oko 100 socijalno ugroženih, starijih osoba, a u saradnji sa organizacijama iz Mostara koje rade sa ovom ranjivom populacijom. Na ovaj način će se olakšati svakodnevnica starijim sugrađanima i smanjiti rizik njihovog izlaganja virusu.

Firma Kesa se bavi proizvodnjom različitih predmeta od recikliranih PVC kesa, te na taj način smanjuje stvaranje teško razgradivog otpada u prirodi. Početkom pandemije su proizveli prvo zaštitno višekratno odijelo, a sa sredstvima doniranim od strane Sparkasse Banke će proizvesti i ustupiti oko 60 odijela Federalnom štabu civilne zaštite. 

"Početkom pandemije smo razmišljali kako možemo doprinijeti borbi protiv COVID-19. Uvidjeli smo da na tržištu nema dostupnih zaštitnih odijela u količinama koje su potrebne. Odlučili smo iskoristiti dostupan repromaterijal i tako je nastalo prvo reciklirano višekratno zaštitno odijelo. Podrška Sparkasse banke ima dvojako značenje – podržat će naš proizvodni ciklus i poslovanje, a istovremeno će se naš produkt usmjeriti u dobru svrhu – zaštitna odijela ljudima koji su na prvoj liniji u borbi protiv Covida", kazala je Naida Pandžić, predstavnica firme Kesa.

Treći startup koji je podržala Sparkasse Bana je psihološko savjetovalište Incrementum, a koji je, potaknut velikom potrebom za psihoterapijskom podrškom tokom i nakon liječenja ljudi od Covida-19, proširio svoju ponudu i ovom uslugom. Donaciju banke će usmjeriti u uspostavu grupne terapije i doprinos ukupnom mentalnom zdravlju stanovništva. 

"Osim stabilizacije zdravstvenih rizika, za malu ekonomiju poput naše je sada izrazito važno iznalaziti mehanizme za podršku oporavku ekonomije zemlje od negativnih efekata pandemije Covid-19 sa kojima se, nažalost, susrećemo. Zemlja nakon pandemije mora ući u novi investicioni ciklus, a za to je neophodno upravo osnaženje malog i srednjeg biznisa kao bitnog generatora privrednog rasta i radnih mjesta u BiH. Finansijski sektor tu ima veliku ulogu kroz svoj standardni finansijski servis, ali isto tako može doprinijeti kroz projekte stvaranja dobrobiti za zajednicu. U tom kontekstu, Sparkasse Banka želi aktivno preuzeti odgovornost kroz niz inicijativa u 2021. godini, a posebnu pažnju ćemo usmjeriti u podršku poduzetničkom duhu, ekonomsko osnaživanje mladih i pomoć da se inovativne, potencijalne ideje razviju u startupe, i konačno profitabilne biznise. Sa ovim projektom smo se usmjerili na socijalno odgovorne inicijative startup kompanija, a koje targetiraju upravo najveće probleme sadašnjice -  zdravstveni rizici, ranjivu grupu naših starijih sugrađana i očuvanje mentalnog zdravlja. Iza sva tri startupa stoje hrabri, mladi, socijalno osviješteni poduzetnici. Kao takvi, zaslužuju priznanje i  poticaj, i tim Sparkasse Banke im želi svaki uspjeh i prosperitet u daljem poslovanju", kazao je Igor Bilandžija, član Uprave Sparkasse Bank. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti