Tuzlanski ugostitelji: Akcent na subvencioniranju plata i doprinosa radnika

16.04.2021. 11:15 / Izvor: BHRT
Tuzlanski ugostitelji: Akcent na subvencioniranju plata i doprinosa radnika

Odnedavno organizovani u grupaciju pri Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla, ugostitelji pokušavaju naći rješenja za očuvanje radnih mjesta i samog posla.

Ugostiteljstvo je u protekloj godini pretrpjelo velike štete. Zatvaranje na skoro tri mjeseca, a onda i policijski sat doveo je do smanjenog poslovanja koje je vodilo otpuštanju radnika, ali i zatvaranju brojnih objekata. Nakon nedavnih protesta ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona ovdašnji ugostitelji su se organizovali u grupaciju pri kantonalnoj privrednoj komori. Cilj im je očuvanje postojećih radnih mjesta, a onda rješavanje i brojnih drugih problema.

Kada je Federalni Krizni štab u martu prošle godine donio odluku o zatvaranju ugostiteljskih objekata, restoran u Tuzli u kojem je radila Emina Galić otpustio je sve radnike. Tada se posvetila šivenju koje joj nije moglo osigurati egzistenciju. U međuvremenu se nije nigdje zaposlila, muž je otišao u Njemačku, a na odlazak iz svoje zemlje zauvijek se sprema i ona sa njihovo dvoje djece.

"Mi ne vidimo egzistenciju u Bosni i Hercegovini. Za nas odlazak je nešto najbolje što se moglo dogoditi, prvenstveno zbog djece, a i zbog nas. Ipak, mi smo mladi. Ovdje se ne može ostvariti čak ni penzija. To bi bilo za nas bolje nego da se ovdje preživljava iz dana u dan kako se do sad radilo," kazala je Galić.

Galići su jedna od hiljada porodica koje, u potrazi za boljim životom, odlaze. Mnogi od njih radilli su upravo u ugostiteljstvu. Prema okvirnim podacima, na području Tuzlanskog kantona je u proteklih godinu dana 15- 20 posto uposlenih u ovoj oblasti ostalo je bez posla.

"To je, prije svega, pogodilo marginalne grupacije na tržištu rada, one sa niskim dohotcima i to se jasno vidi, jer vi imate npr. na nivou Federacije BiH rast prosječnih nadnica samo zato što ljudi sa minimalnim nadnicama dobijaju otkaze i upravo najveći broj njih dolazi iz ugostiteljstva," istakao je akonomski analitičar Admir Čavalić.

Odnedavno organizovani u grupaciju pri Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla, ugostitelji pokušavaju naći rješenja za očuvanje radnih mjesta i samog posla.

"Preko godinu dana smo mi uskraćivani, što radnim vremenom, što zatvaranjem. Štete su nanesene i velike su. Akcenat je na subvencioniranje plata i doprinosa radnika bar u proteklih ova tri mjeseca, a da ne pričam o prošloj godini, hajd da počnemo barem od ove godine," rekao je predsjednik Grupacije ugostitelja TK Edin Omerović.

Ugostitelji sa područja Tuzlanskog kantona podsjećaju kantonalne vlasti na obećanja koja su dobili početkom marta kada su se, zbog ponovnog prekida rada, okupili ispred zgrade kantonalne vlade.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti