Uspješno završen drugi BiH PMI Forum "Pause. Rewind. Play. Retrospective time is on"

19.04.2021. 10:36 / Izvor: Akta.ba
Uspješno završen drugi BiH PMI Forum 'Pause. Rewind. Play. Retrospective time is on'

Uspješno je završen i drugi dan BiH PMI Foruma koji se ove godine održao pod nazivom: "Pause. Rewind. Play. Retrospective time is on".

Uspješno je završen i drugi dan BiH PMI Foruma koji se ove godine održao pod nazivom: "Pause. Rewind. Play. Retrospective time is on". S obzirom na globalnu situaciju uzrokovanu pandemijom, Forum je održan u online formatu.

BiH PMI Chapter je imao zadovoljstvo po drugi put ugostiti mnoštvo odličnih predavača i svjetskih stručnjaka iz oblasti projektnog menadžmenta.

"Budućnost se dešava sada. Bitno je ojačati odnose u timu, graditi i podržavati različite karaktere, biti efikasni i efektivni što je više moguće. Moramo biti fokusirani i jasno definirati potrebu koja pokreće projekat i implementirati ga koristeći raspoložive resurse na najbolji mogući način. Ovo je, naravno, i ranije bilo bitno, ali je pandemija ubrzala razvoj i promjenu načina upravljanja projektima", istakao je Catalin-Teodor Dogaru, voditelj projekata iz Rumunije.

Na pitanje kako je pandemija utjecala na razvoj projektnog menadžmenta, Catalin-Teodor odgovara: "Pandemija nam je pokazala da je riječ o ljudima, više nego ikad. To se odrazilo i na projektni menadžment. Metodološki pristupi moraju, više nego ikada, biti fokusirani na pojedinca i njegovu/njenu ulogu u projektu i timu. Sav razvoj projekata i upravljanje projektima mora se usmjeriti na stvaranje savršenog okruženja kako bi tim mogao završiti i uspješno implementirati projekat."

Irfan Godinjak, voditelj projekata u kompaniji Symphony, održao je predavanje na temu: "Izvrsnost vođenja projekata – Symphony iskustvo". Kako kaže: "Svaka težnja prema dostizanju izvrsnosti, rekao bih, put je koji pomjera granica zone komfora."

O uspješnim iskustvima kompanije Symphony, Irfan ističe: "Kritički razmišljamo o načinu na koji pružamo naše usluge i uvijek tražimo način kako da ih dovedemo na viši nivo. Sarađujemo sa sofisticiranim klijentima, od malih inovativnih tehnoloških kompanija koje žele promijeniti svijet, pa do ozbiljnih velikih korporacija koje su barem jednom uspjele da naprave proizvode koji su na neki način promijenili svijet. Takvo okruženje nas podstiče da naša usluga bude na najvišem nivou. Otvorena i iskrena interna komunikacija, ali i komunikacija sa klijentima, kvalitet i inovativnost naših inženjerskih timova, težnja da se udubimo u tematiku i problematiku izazova, da prihvatimo probleme klijenta kao vlastite, da ponudimo i stanemo iza predloženih rješenja, te da to rješenje isporučimo u skladu sa obećanjem – ključ je za postizanje izvrsnosti. A sve ovo zahtijeva da izađemo iz zone komfora."

Mersiha Lonić-Pašalić održala je zanimljivo predavanje na temu "Upravljanje promjenama zahtjeva u Agile-u". Kada su u pitanju razvoj i izazovi projektnog menadžmenta, Mersiha ističe: "Projektni menadžment će tek rasti i razvijati se, pogotovo u agilnom sektoru. U vrijeme pandemije, projektni menadžment je potrebniji nego ikad. Komunikacija sa udaljenim timovima je trenutno najveći izazov, pogotovo kada je u pitanju saradnja sa članovima timova iz različitih kultura. Kulturološke razlike su najveći izazov u današnjem vremenu."

U okviru drugog dana drugog BiH PMI Foruma održana je i panel diskusija na temu: "PM Leadership | Nove vještine i stare vrijednosti: Usavršavanje za sada i budućnost".

Kakvu ulogu igraju "power skills" u vođenju budućih projektnih timova i koji su od njih presudni za liderske uloge u bliskoj budućnosti, ključna su pitanja na koja su odgovore dali učesnici panel diskusije: Anita Mahmić (Symphony), Naim Afgan (Zira) i Bojan Stanković (Prointer ITSS), a moderator diskusije bio je Adem Muminagić, član Upravnog odbora PMI BiH Chaptera.

Posljednje, ali ništa manje interesantno i poučno predavanje od ostalih, održao je Oliver F. Lehmann, voditelj projekata iz Njemačke. Tema Oliverovog predavanja bila je: "Projekti kao profitni centri - kada su projekti gotovi za kupce koji plaćaju".

Oliver se na sjajan način osvrnuo na retrospektivu, kao i budućnost projektnog menadžmenta uz odlične primjere iz prakse.

U svom izlaganju se također dotakao i međukorporativnog načina izvođenja projekata. Ističe da, na osnovu specifične stručnosti, tržište međukorporativnog načina izvođenja projekata treba služiti svojim projektnim kupcima, učiniti ih sretnima, ali da u isto vrijeme budu i profitabilni.

Drugi dan drugog BiH PMI Foruma okupio je oko 100 učesnika.

Ovaj dvodnevni događaj pružio je učesnicima aktuelne informacije iz svijeta projektnog menadžmenta, stvarna iskustva i odlične priče, a organizovan je s ciljem promovisanja važnosti projektnog menadžmenta u svim oblastima poslovanja.

Podršku ovogodišnjem BiH PMI Forumu pružile su kompanije Symphony kao Gold sponzor, kompanije ZIRA, Prointer ITSS kao i NBL Focus Formula kao Silver sponzori te kompanije Verso, Ping i Authority Partners kao Bronze sponzori, kao i druge kompanije koje su prijatelji ovogodišnjeg BiH PMI Foruma. Oficijelni partner konferencije je agencija FOR FIVE dma.

Sve informacije o BiH PMI Forumu dostupne su na službenoj web stranici konferencije https://forum.pmi.ba/. Vijesti o BiH PMI Forumu dostupne su i putem društvenih mreža: Facebook, Instagram i LinkedIn.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti