Košarac i ambasador Turske o mogućnosti investiranja u slobodne zone u BiH

22.04.2021. 07:31 / Izvor: Akta.ba
Košarac i ambasador Turske o mogućnosti investiranja u slobodne zone u BiH

Zajednički je ocijenjeno da su bilateralni odnosi dviju zemalja dobri i stabilni te da je Turska važan vanjskotrgovinski partner BiH.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac primio je u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Republike Turske u BiH Sadika Babur Girgina s kojim je razgovarao o unapređenju ekonomskih odnosa i jačanju vanjskotrgovinske razmjene, saopćilo je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Zajednički je ocijenjeno da su bilateralni odnosi dviju zemalja dobri i stabilni te da je Turska važan vanjskotrgovinski partner BiH. Istaknuto je da je sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Turske dobar pravni okvir za unapređenje ekonomske suradnje.

Ministar Košarac i ambasador Girgin pozdravili su zaključke sa sastanka predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Republike Turske Erdogana tokom nedavne posjete Ankari u cilju unapređenja ukupnih odnosa dviju zemalja.

Ministar Košarac izrazio je posebnu zahvalnost turskoj strani za izgradnju autoputa Beograd-Sarajevo-Beograd te izrazio nadu da će realizacija ovog projekta biti ubrzana u korist cijelog regiona.  

Na sastanku je dogovoreno da u predstojećem periodu bude organiziran sastanak bilateralnog komiteta za trgovinu BiH i Turske, na kojem će se analizirati bilateralna suradnja te razgovarati o unapređenju ekonomskih odnosa, jačanju vanjskotrgovinske razmjene i povezivanju privrednih subjekata dviju zemalja. Također je ukazano na potrebu održavanja trilateralnog trgovinskog komiteta BiH, Srbije i Turske radi olakšavanja međusobne trgovine i ekonomske suradnje na uzajamnu korist.

Ministar Košarac informirao je ambasadora Girgina o naporima institucija Republike Srpske da unapređenjem legislative doprinose efikasnom formiranju slobodnih poslovnih zona. On je naglasio da su Bratunac, Trebinje, Istočno Sarajevo i Gradiška potencijalne lokacije za izgradnju slobodnih zona u Republici Srpskoj te upoznao ambasadora Turske o statusu i razvoju četiri postojeće slobodne zone u Federaciji BiH.

Košarac je predložio da jedna od tema sastanka bilateralnog trgovinskog komiteta BiH i Turske bude i mogućnost turskih investicija u slobodne zone u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Izrazio je nadu da će dosadašnja bilateralna suradnja BiH i Turske biti nastavljena i tokom mandata novoimenovanog ambasadora Girgina kojem je poželio uspjeh u radu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti