Sparkasse Banka nastavlja podršku poduzetničkim idejama mladih

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Sparkasse Banka nastavlja podršku poduzetničkim idejama mladih

Nagrada za društvene promjene (SIA) predstavlja najveći europski program za promociju društvenih biznisa među mladima.

04.05.2021. 10:50 / Izvor: Akta.ba

Kako bi podržala razvoj poduzetničkog duha kod mladih, Sparkasse Banka sa svojom matičnom kućom Steiermärkische Sparkasse i ove godine nastavlja pružati podršku projektu Social Impact Award (SIA) koji u BiH provodi Fondacija Mozaik.

Nagrada za društvene promjene (SIA) predstavlja najveći europski program za promociju društvenih biznisa među mladima. Program se sastoji iz tri dijela: edukacije, inkubacije i nagrade za najbolje ideje zasnovane na inovativnim rješenjima za najveće društvene probleme. Bilo da je riječ o pokretanju javne kuhinje, edukativnim ili ekološkim aktivnostima, sve ideje su dobrodošle. 

Poziv za prijave na Social Impact Award otvoren je na platformi lonac.pro i trajat će do 11. maja 2021. godine. Priliku da kroz dvomjesečni program inkubacije uz mentorsku i finansijsku podršku razviju i unaprijede svoje društveno korisne ideje i biznise u okviru ovog projekta dobit će 12 mladih bh. poduzetnika i poduzetnica.

Nakon toga, četiri najbolje ideje osvojit će dodatnih 2.000 KM, mentorsku podršku, besplatno učešće na međunarodnom SIA samitu u Pragu, priliku da apliciraju za zajednička ulaganja i početni kapital do 40.000 KM, kao i mogućnost za kreditno finansiranje kroz “Korak po korak” program Sparkasse Banke.

"Podrška Nagradi za društvene promjene (SIA) je jedan u nizu projekata koji će Sparkasse Banka podržati u 2021. godini s ciljem aktivnog djelovanja na razvoju poduzetničkog potencijala kod mladih. Ovaj projekt je odlična prilika da unaprijede svoja znanja i vještine, unesu pozitivne promjene u svoje zajednice, razmišljaju u smjeru ekonomskog osamostaljivanja i razvijaju svoje poduzetničke ideje. Ovakvo pozitivno ohrabrenje mladih je vrlo bitno za osnaženje malog biznisa u Bosni i Hercegovini, kao jednog od glavnih generatora privrednog rasta i ekonomskog oporavka zemlje u periodu pandemije Covida-19", istakli su iz Direkcije za marketing, komunikacija i kvalitet usluge Sparkasse Banke.

Social Impact Award osnovao je 2009. godine Institut za poduzetništvo i inovacije u sklopu Fakulteta za biznis i ekonomiju u Beču. Program koordinira Impact Hub u Beču, u suradnji s lokalnim partnerima u 18 zemalja svijeta. SIA svim učesnicima nudi besplatnu seriju radionica za razvoj ideje i stjecanje novih znanja, kao i priliku da se upoznaju s lokalnom zajednicom društvenih poduzetnica i poduzetnika. 

 

 

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti