Sparkasse Banka nastavlja podršku poduzetničkim idejama mladih

04.05.2021. 10:50 / Izvor: Akta.ba
Sparkasse Banka nastavlja podršku poduzetničkim idejama mladih

Nagrada za društvene promjene (SIA) predstavlja najveći europski program za promociju društvenih biznisa među mladima.

Kako bi podržala razvoj poduzetničkog duha kod mladih, Sparkasse Banka sa svojom matičnom kućom Steiermärkische Sparkasse i ove godine nastavlja pružati podršku projektu Social Impact Award (SIA) koji u BiH provodi Fondacija Mozaik.

Nagrada za društvene promjene (SIA) predstavlja najveći europski program za promociju društvenih biznisa među mladima. Program se sastoji iz tri dijela: edukacije, inkubacije i nagrade za najbolje ideje zasnovane na inovativnim rješenjima za najveće društvene probleme. Bilo da je riječ o pokretanju javne kuhinje, edukativnim ili ekološkim aktivnostima, sve ideje su dobrodošle. 

Poziv za prijave na Social Impact Award otvoren je na platformi lonac.pro i trajat će do 11. maja 2021. godine. Priliku da kroz dvomjesečni program inkubacije uz mentorsku i finansijsku podršku razviju i unaprijede svoje društveno korisne ideje i biznise u okviru ovog projekta dobit će 12 mladih bh. poduzetnika i poduzetnica.

Nakon toga, četiri najbolje ideje osvojit će dodatnih 2.000 KM, mentorsku podršku, besplatno učešće na međunarodnom SIA samitu u Pragu, priliku da apliciraju za zajednička ulaganja i početni kapital do 40.000 KM, kao i mogućnost za kreditno finansiranje kroz “Korak po korak” program Sparkasse Banke.

"Podrška Nagradi za društvene promjene (SIA) je jedan u nizu projekata koji će Sparkasse Banka podržati u 2021. godini s ciljem aktivnog djelovanja na razvoju poduzetničkog potencijala kod mladih. Ovaj projekt je odlična prilika da unaprijede svoja znanja i vještine, unesu pozitivne promjene u svoje zajednice, razmišljaju u smjeru ekonomskog osamostaljivanja i razvijaju svoje poduzetničke ideje. Ovakvo pozitivno ohrabrenje mladih je vrlo bitno za osnaženje malog biznisa u Bosni i Hercegovini, kao jednog od glavnih generatora privrednog rasta i ekonomskog oporavka zemlje u periodu pandemije Covida-19", istakli su iz Direkcije za marketing, komunikacija i kvalitet usluge Sparkasse Banke.

Social Impact Award osnovao je 2009. godine Institut za poduzetništvo i inovacije u sklopu Fakulteta za biznis i ekonomiju u Beču. Program koordinira Impact Hub u Beču, u suradnji s lokalnim partnerima u 18 zemalja svijeta. SIA svim učesnicima nudi besplatnu seriju radionica za razvoj ideje i stjecanje novih znanja, kao i priliku da se upoznaju s lokalnom zajednicom društvenih poduzetnica i poduzetnika. 

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti