"Zlatna viza" za Dubai za privrednike iz BiH

05.05.2021. 07:46 / Izvor: Nezavisne novine
'Zlatna viza' za Dubai za privrednike iz BiH

Time će se produbiti odnosi između Dubaija i cijelog Balkana te povezati naša dva regiona.

Privrednici zapadnog Balkana, a među njima i oni iz BiH, koji posluju i investiraju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), uskoro bi mogli lakše da dobiju "zlatnu", dugoročnu, vizu za ovu bliskoistočnu zemlju.

Dobijanjem "zlatnih" dugoročnih viza bi se olakšala putovanja privrednika iz BiH, ali i drugih zemalja zapadnog Balkana u UAE, a sve aktivnosti ove saradnje će ići, kako nam je potvrđeno, preko Komorskog investicionog foruma zapadnog Balkana, koji čine predsjednici Unije privrednih komora Albanije, Spoljnotrgovinske komore BiH, Privredne komore Srbije, Privredne komore Crne Gore i Privredne komore Kosova.

Naime, pomoć pri dobijanju "zlatnih" viza za privrednike sa zapadnog Balkana dogovorena je na sastanku Marka Čadeža, predsjednika Privredne komore Srbije i Komorskog investicionog foruma zapadnog Balkana (KIF ZB6), i Hamada Buamima, predsjednika Privredne komore Dubaija.

Čadež je, nakon sastanka održanog u ponedjeljak, izjavio da će Privredna komora Srbije predlagati Privrednoj komori Dubaija poslovne ljude sa zapadnog Balkana za takozvanu dugoročnu "zlatnu" boravišnu vizu.

"Mogućnost da brzo i bez velikih procedura ostvaruju svoje poslovne ideje i grade svoje poslove u Dubaiju, imaće, ne samo srpski, već i biznismeni iz celog regiona", kazao je Čadež.

On je tom prilikom pozvao kompanije iz regiona da se predstave na Svjetskoj izložbi u Dubaiju, koja će trajati od oktobra ove do kraja marta sljedeće godine, pod sloganom "Connecting minds, Creating the future". 

Buamim je nakon sastanka kazao da se mnogo radi na saradnji privrednih komora Dubaija i zemalja zapadnog Balkana te da će se raditi na privlačenju više biznisa u Dubai kroz program "zlatne" vize.

"Time će se produbiti odnosi između Dubaija i cijelog Balkana te povezati naša dva regiona", rekao je Buamim.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti