Razlog još uvijek nepoznat: 13 anesteziologa u jednom danu dalo otkaz na KCUS-u

05.05.2021. 12:04 / Izvor: Akta.ba
Razlog još uvijek nepoznat: 13 anesteziologa u jednom danu dalo otkaz na KCUS-u

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić potvrdio da je 13 anesteziologa dalo otkaz na Kliničkom univerzitetskom centru.

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić potvrdio da je 13 anesteziologa dalo otkaz na Kliničkom univerzitetskom centru (KCUS), odgovarajući na pitanje zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo Aljoša Čampare.

Dodao je da on neće dozvoliti da oni ostanu bez posla, posebno neće dozvoliti da odu iz države.

"Nažalost, jutros sam to čuo i saznao, to je provjerena informacija. Nažalost, 13 anesteziologa, ili na sreću njihovu, je dalo otkaze u Kliničkom centru. U roku od sedam dana otkaznog roka oni će prestati da rade u KCUS-u. To nas je u Vladi KS i mene kao ministra zateklo. Međutim, dali smo čvrsta obećanja da niko neće ostati bez posla i da će svako nastaviti raditi svoj posao jer ne dozvoljavamo bilo kakvo ugrožavanje digniteta ili svojevrsni mobing koji je natjerao te anesteziologe da daju otkaz", naveo je Vranić.

"Naša obaveza KS je zadržati te iskusne ljekare u svom posjedu da ne bi otišli u neke druge centre ili u najgorem slučaju izvan granica BIH tako da ću na vjerovatno u narednom periodu tražiti od uvaženog premijera da zatraži hitnu sjednicu Vlade KS da vidimo kako ćemo odgovoriti na ovo što se desilo. To je stvarno iznenađujuća situacija. Opet se postavlja pitanje da li ćemo sada doći do konačnog odgovora na pitanje zašto se sve ovo dešava, da li je stvarno problem unutar KCUS-a za ovolikim odlaskom ljekara, a ovih 13 anesteziologa što dolaze je ogroman signal", naveo je Vranić.

Još uvijek nije poznato šta je natjeralo 13 anesteziologa da u jednom danu daju otkaz i rizikuju čitavu svoju karijeru.

"Vjerovatno će se neko od njih oglasiti", naveo je Vranić.

Podsjetimo, anesteziolozi su početkom aprila priznali da je jedno od dva pisma plasirana u javnost autentično i da je riječ o internom aktu u kojem su iznijeli svoje pritužbe i zahtjeve.

Iz KCUS-a je još uvijek nije niko oglasio o ovom pitanju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti