Banjalučki Šuma Plan kreće u popisivanje privatnih šuma u BPK

05.05.2021. 12:28 / Izvor: Akta.ba
Banjalučki Šuma Plan kreće u popisivanje privatnih šuma u BPK

Potpisan Ugovor o pružanju usluge izrade šumsko-privredne osnove za privatne šume i šumska zemljišta na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Nakon provedene procedure o izboru najpovoljnijeg ponuđača, Ugovor o pružanju usluge izrade šumsko-privredne osnove za privatne šume i šumska zemljišta na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde (Grad Goražde i općine Foča i Pale u FBiH ) sa predstavnikom firme  "Šuma plan" d.o.o. Banja Luka Duškom Topićem, potpisala je danas  premijerka BPK Goražde Aida Obuća, a potpisivanju su prisustvovali ministar za privredu Mensad Arnaut te direktor Kantonalne uprave za šumarstvo Anes Salman.

Vrijednost ugovora je 154.850,00KM bez PDV-a, a rok za izvršenje usluge izrade šumsko-privredne osnove za privatne šume i šumska zemljišta na području BPK Goražde ugovorom je utvrđen prema prihvaćenoj ponudi odabranog ponuđača u trajanju od 135 dana od dana potpisivanja  ugovora.

Kako je istaknuto ovom prilikom, riječ je o veoma značajnom planskom dokumentu koji predstavlja osnovni okvir regulisanja gazdovanja šumama koje obuhvata planiranje, uzgoj, zaštitu i iskorištavanje na principima postojanosti proizvodnje i prihoda, uz očuvanje diverziteta. Šumskoprivredna osnova se donosi za uređajni period od 01.01.2020 – 31.12.2029. godine i sadrži planove iskorištavanja, uzgajanja, zaštite šuma kao i podatke o stanju šuma u doba uređivanja u pogledu zaliha, zapreminskog prirasta i druge podatke.

Taksacija, odnosno popisivanje privatnih šuma bit će vršena u narednom periodu te se obavještavaju vlasnici privatnih šuma da će radi popisivanja i neophodnih mjerenja u svrhu izrade šumskoprivredne osnove njihove nekretnine obilaziti predstavnici privrednog subjekta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti