Podsticajni vaučeri za registraciju smještaja u Trebinju

06.05.2021. 10:03 / Izvor: Nezavisne novine
Podsticajni vaučeri za registraciju smještaja u Trebinju

Odjeljenje za turizam, poljoprivredu i preduzetništvo grada Trebinja i Turistička organizacija Trebinje pokrenuli su kampanju pod nazivom "Gradimo turizam zajedno".

Odjeljenje za turizam, poljoprivredu i preduzetništvo grada Trebinja i Turistička organizacija Trebinje pokrenuli su kampanju pod nazivom "Gradimo turizam zajedno", kojom će se unaprijediti turistička djelatnost i suzbijati rad na crno u ovoj oblasti.

Kampanja, osim opštih odrednica, ima za cilj izgradnju partnerskih odnosa i umanjenja broja fizičkih lica koja iznajmljuju smještaj u sivoj zoni - van zakonskih okvira.

U kampanji će, kako je saopšteno u Turističkoj organizaciji Trebinje, poseban akcenat biti stavljen na fizička lica koja iznajmljuju sobe, apartmane ili kuće za odmor, a pritom nisu registrovani i samim tim obavljaju nelegalnu djelatnost, što podliježe sankcionisanju od strane nadležnih inspekcijskih organa, koji će u narednom periodu vršiti kontrole poslovanja ove grane turističke privrede.

"Želimo ovim fizičkim licima pružiti još jednu mogućnost da registruju svoju djelatnost tako da se u okviru kampanje raspisuje javni poziv na koji će moći da se jave zainteresovana lica i tako svoju djelatnost učine legalnom, a u skladu sa Zakonom o boravišnoj taksi i Zakonom o porezima i doprinosima, čime će izbjeći potencijalne sankcije u narednom periodu", kaže direktorica Turističke organizacije Trebinje Mirjana Putica.

Ona navodi da će Turistička organizacija i nadležno odjeljenje kao podsticajnu mjeru za sva fizička lica koja odluče registrovati svoju djelatnost do 1. jula 2021. godine dodijeliti vaučere od 50 do 200 KM, što zavisi od broja registrovanih kreveta, a vaučeri će se moći iskoristiti za kupovinu opreme za hotelijerstvo.

U Turističkoj organizaciji Trebinje kažu i to da se, sudeći po prethodnim vaskršnjim i prvomajskim praznicima, u ovom gradu u predstojećoj sezoni očekuje veliki broj turista, naročito u privatnom smještaju, čiji su kapaciteti bili gotovo u potpunosti popunjeni.

U prošloj godini je u Trebinju evidentirano 41.799 registrovanih noćenja, što predstavlja oko 42% zabilježenog broja noćenja u 2019. godini, ali je to, kako kažu trebinjski turistički radnici, dobar rezultat s obzirom na okolnosti pandemije.

Od ovoga broja, 65% njih su domaći, a 35% inostrani turisti, gdje je najveći broj inostranih gosituju u stvari bio iz Srbije, njih oko 65%, dok je 13% bilo iz Crne Gore, iz Turske oko 7%, Hrvatske oko 3% te Grčke i Kine oko 1%.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti