Partnerov projekat među tri najbolja u Evropi

17.04.2013. 11:24 / Izvor: eKapija.ba
Partnerov projekat među tri najbolja u Evropi

Projekat "Solarna energija kao budućnost održivog razvoja", koji je ušao u uži izbor Evropske nagrade, Partner MKF realizira u suradnji sa USAID-om. Ukupna vrijednost projekta je oko 1.250.000,00 USD, od čega je, pored sredstava USAID-a, značajno i učešće Partnera, koje iznosi oko 220.000 USD.

Evropska nagradu za dobre prakse u mikrofinansiranju, koju zajednički organizuju Fondacija Giordano Dell’Amore i European Microfinance Network (EMN) odnosi se na institucije koje omogućavaju finansiranje dijelova društva koji su isključeni ili imaju ograničen pristup glavnim tokovima finansiranja. Cilj nagrade je podizanje svijesti o mikrofinansiranju kao pokretaču ekonomije, razmjenu dobrih i primjenjivih praksi među mikrofinansijskim organizacijama u Evropi i promovisanje inovativnosti i održivosti.

Dobitnik ove nagrade, koja se dodjeljuje na godišnjem nivou, dobija i finansijsku nagradu u iznosu od 50.000 eura, koja može biti investirana u nove projekte ali i u operativne aktivnosti organizacije.

Partnerova aplikacija za Evropsku nagradu je ušla u uži izbor, među tri najbolja projekta u Evropi i kao nagradu, organizator će snositi kompletne troškove prisustva za dva izabrana predstavnika na godišnjoj konferenciji EMN-a u Stockholmu, na kojoj će biti proglašen pobjednik.

Projekat "Solarna energija kao budućnost održivog razvoja", koji je ušao u uži izbor Evropske nagrade, Partner MKF realizira u suradnji sa USAID-om. Ukupna vrijednost projekta je oko 1.250.000,00 USD, od čega je, pored sredstava USAID-a, značajno i učešće  Partnera, koje iznosi oko 220.000 USD.

Projekat podrazumijeva dvije grupe korisnika, domaće firme kojima je kroz edukaciju, kredit i bespovratna sredstva omogućeno da počnu sa proizvodnjom solarnih kolektora i kreditiranje za male biznise i kućanstva koja žele da koriste kredit za kupovinu solarnih sistema. Specifičnost projekta je u tome da je projekat koncipiran kao zatvoreni krug, odnosno da domaći proizvođači proizvode solarne sisteme za potencijalne korisnike, koji se finansiraju iz kredita koje pruža Partner mikrokredina fondacija.

Uspješna realizacija trogodišnjeg projekta sa USAID-om, rezultirala bi sa 20 lokalnih proizvođača, sa održivom proizvodnjom solarnih kolektora i najmanje 200 malih biznisa ili individualnih objekata sa instaliranim solarnim sistemima. Veoma je važno napomenuti i uštedu energije koje će nakon završetka projekta novopostavljeni solarni sistemi ostvariti.

Jedan od korisnika projekta za solarnu energiju, firma Res Domino d.o.o., je perspektivna firma sa mladim i stručnim kadrom, koja nudi tržištu najsavremeniju uslugu i proizvode poznatih i priznatih svjetskih proizvođača. Res Domino ima 8 zaposlenika i uspješno posluje više od 3 godine. Osnovna djelatnost firme je ugradnju krovnih prozora i ostalih programa a certificirani su od strane danske firme VELUX. Pokretanje proizvodnje i instalacije solarnih sistema predstavlja važan korak za osvajanje novih tržišta i buduće poslovanje firme.

Po uspješnom završetku poslovne i tehničke edukacije, Res Domino je dobio kredit u iznosu od 10.000 KM i grant u istom iznosu, ukupno 20.000 KM. Kako bi proširili proizvodnju, oni su zaposlili jednu osobu sa invaliditetom, korisnika projekta Centra za razvoj i podršku (CRP), koji je vodio tehnički dio treninga. To je odličan primjer sinergije i suradnje između finansijera, USAID-a, mikrofinansijske institucije koja realizira projekat, Partner MKF i lokalne nevladine organizacije, CRP-a, podugovarača na projektu.

"Mi smo imali jako mnogo koristi od ovog projekta, jer smo dobili finansijska sredstva i obuku za početak proizvodnje solarnih kolektora, ali smo također dobili i novog zaposlenika, osobu s invaliditetom, koji je već edukovan za proizvodnju solarnih kolektora. Fond za profesionalnu inkluziju osoba sa invaliditetom, pokriva dohodak za novog zaposlenika za 12 mjeseci, ali se nadamo da će on i nakon tog perioda ostati s nama, jer se već odlično uklopio u tim, tako da imamo namjeru u narednom periodu zaposliti još jednu osobu sa invaliditetom. Nadam se da će ostali proizvođači učiniti istu stvar i zaposliti najmanje jednu osobu s invaliditetom na proizvodnji solarnih kolektora", kazao je Edin Majdančić, direktor Res Domina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti