Tuzla: Neizvjestan početak masovne vakcinacije

20.05.2021. 08:02 / Izvor: BHRT
Tuzla: Neizvjestan početak masovne vakcinacije

Neizvjestan je početak masovne vakcinacije u Tuzlanskom kantonu. Dok građani čekaju vakcine, kantonalna vlada se bavi smjenama kadrova.

Neizvjestan je početak masovne vakcinacije u Tuzlanskom kantonu. Dok građani čekaju vakcine, kantonalna vlada se bavi smjenama kadrova. U čijem interesu vlasti rade i šta građani mogu očekivati?

Dok čekamo donacije, brojimo preminule osobe. Vakcinacija i u najmnogoljudnijem Kantonu za većinu osoba je i dalje mašta. Građani su ogorčeni na vlasti.

Nastavlja se ustaljena praksa prebacivanja odgovornosti, od resornog ministra smo pokušali dobiti odgovore šta se može očekivati u narednom periodu.

"Sve zavisi od dinamike kojom će vakcine dolaziti u Tuzlanski kanton, odnosno u BiH. Prioritetne skupine se moraju poštovati. Ako u narednom periodu dođe veći broj vakcina, naravno da će se i taj proces brže odvijati", kazao je Božo Jurić ministar zdravstva Tuzlanskog kantona.

Dok traje ustaljena praksa prebacivanja odgovornosti, građani spas i dalje traže u susjednoj zemlji. Među njima su i studenti medicine koji obavljaju klinički staž u zdravstvenim ustanovama. Oko stotinu njih će u nedjelju otputovati u Beograd, a nakon što su uputili zahtjeve za vakcinaciju svim nivoima vlasti u BiH.

"Ni na jedan nismo dobili odgovor. Moram da kažem da sam razočaran odnosm domovine prema studentima, shvatanja vakcinacije domovine, bitnosti studenata", istakao je Ahmet Pašalić student Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli

Analitičari kažu da činjenica da smo oslonjeni na donacije, pokazuje neprihvatljivo i nemoralno ponašanje političara ove zemlje.

"Ovdje vlada apsolutni nered u vakcinisanju ljudi, nered da se dolazi preko reda, da onaj koji ima vezu će dobiti vakcinu, mnogi neće, i trebat će se podvući crta kad sve ovo prođe da vidimo zašto je u BiH broj umrlih daleko najveći u Evropi", naglasio je Vehid Šehić politički analitičar.

Dok građani čekaju zaštitu, u Tuzlanskom kantonu izgleda da je prioritet vlade smjena kadrova, pa se tako uveliko smjenjuju odbori i direktori u javnim ustanovama. Od kantonalnog premijera smo pokušali dobiti odgovore, ali bez uspjeha. Da li su fotelje, ipak, bitnije od života onih koje predstavljaju? Kako kažu analitičari, rad za vlastite interese je ispred građana.

Foto:BHRT

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti