Đokić: Samit u Trebinju je veoma koristan za energetski svijet u cjelini

20.05.2021. 08:41 / Izvor: SRNA
Đokić: Samit u Trebinju je veoma koristan za energetski svijet u cjelini

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je Srni da je energetika najveća razvojna šansa Republike Srpske.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je Srni da je energetika najveća razvojna šansa Republike Srpske.

"Usmjerili smo Republiku Srpsku ka energetskom razvoju na način da je shvaćeno da je energetika najveća razvojna šansa Republike Srpske. Ta šansa se realizuje već sada izgradnjom novih velikih energetskih objekata i planovima da takve objekte gradimo u skoroj budućnosti", naglasio je Đokić.

Prema njegovim riječima, potrebno je prevazići sve formalne barijere u razvoju sektora energetike i izbjeći politizaciju ovog pitanja u BiH, te naglasio da bi politički predstavnici u institucijama BiH, Ustavni sud BiH i visoki predstavnik trebalo da shvate da se više mora brinuti o potrebama građana, a ne o političkim željama i interesima.

"Ustavni sud BiH pokušava da bude faktor zastoja i sprečavanja razvoja ekonomije u Republici Srpskoj i BiH. Tu se sada uključuje i visoki predstavnik za BiH koji, takođe, želi da zaustavlja život, ekonomski razvoj i rast u BiH i to je ono čega se najviše plašim", izjavio je Đokić.

On je upozorio da, ukoliko se politika bude previše miješala u sve ovo, neće biti razvoja i u budućnosti će se ostati bez energetskih objekata, dok će postojeći sve više da stare i izlaze iz upotrebe.

"Mi ćemo postati energetski zavisnici od ostatka svijeta. To znači da će u budućnosti naši građani morati da plaćaju mnogo veću cijenu električne energije od one koju plaćaju danas. To će biti najteži udarac za građane", napomenuo je Đokić.

Govoreći o drugom Samitu energetike “SET – Trebinje 2021”, koji će 20. i 21. maja biti održan u Trebinju, Đokić je istakao da je energetika sektor koji pruža velike šanse za razvoj, ekonomski rast, poboljšanje kvaliteta života ljudi na ovim prostorima.

"Samit je veoma koristan za energetski svijet u cjelini, za sve koji su uključeni u energetske aktivnosti u Republici Srpskoj, BiH i regionu. Ovaj skup je prilika da se govori o najnovijim aktivnostima koje se odvijaju u ovom vrlo dinamičnom sektoru. Zato jer je sektor energetike u posljednjih nekoliko godina dobio na dinamici u odnosu na raniji period", naglasio je Đokić.

On je rekao da su Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo učinili mnogo u sektoru energetike, te istakao da je resorno ministarstvo iniciralo mnogo aktivnosti tranzicijskog karaktera.

Đokić je naglasio da je započeta i, može se reći, sprovedena velika reforma u energetskom sektoru u Srpskoj donošenjem novog Zakona o električnoj energiji.

Prema njegovim riječima, ovaj zakon je pokrenuo mnoge i nove aktivnosti u ovom sektoru, a prije toga usvojena je Strategija razvoja energetike Republike Srpske, a zatim je ponovo inovirana kao nova Strategija do 2035. godine, nakon čega je usvojena i okvirna Strategija energetike BiH.

U Trebinju će danas početi drugi Samit energetike “SET – Trebinje 2021” na kojem će učesnici imati priliku da čuju odgovore na ključna pitanja energetske budućnosti od oko 50 vodećih lidera elektroindustrije iz zemalja regiona, najavili su organizatori.

Na otvaranju dvodnevnog samita uvodno obraćanje trebali bi da imaju ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac i generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović, istakli su organizatori skupa.

Tokom dva dana skupa biće održano sedam različitih panela na kojima bi trebali da govore ministar kapitalnih investicija Crne Gore Mladen Bojanić, ministar privrede i održivog razvoja Hrvatske Tomislav Ćorić, kao i direktor Sekretarijata Energetske zajednice jugoistočne Evrope Janez Kopač.

Učesnici samita pod sloganom "Hibridna energetska budućnost", kako oni u sali, tako i onlajn tokom dva dana skupa, imaće priliku da čuju odgovore na ključna pitanja energetske budućnosti

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti