Hrvatska nije obavijestila BiH o prekategorizaciji puteva

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Hrvatska nije obavijestila BiH o prekategorizaciji puteva

Ministar transporta i komunikacija Vojin Mitrović izjavio je povodom odluke Hrvatske da izvrši prekategorizaciju nekih graničnih prelaza da niko od predstavnika hrvatske vlasti nije obavijestio zvaničnike u BiH.

25.05.2021. 15:47 / Izvor: SRNA

Ministar transporta i komunikacija u Savjetu ministara Vojin Mitrović izjavio je povodom odluke Hrvatske da izvrši prekategorizaciju nekih graničnih prelaza, odnosno zabrani transport preko graničnog prelaza Velika Kladuša - Maljevac, da niko od predstavnika hrvatske vlasti nije obavijestio zvaničnike u BiH o donošenju tog novog pravilnika.

Mitrović je podsjetio da je ova odluka stupila na snagu 20. maja.

"To u ovom trenutku znači da na određenim graničnim prelazima imamo zabranu prolaska teretnih motornih vozila ukupne mase koja prelazi sedam i po tona. Praktično, zabranjen je prelaz preko graničnih prelaza koji su dozvoljeni za tranzit teretnih motornih vozila, a sve je definisano Međunarodnim ugovorom između Hrvatske i BiH 2013. godine", rekao je Mitrović novinarima.

On je pojasnio da pravilnik koji je donesen predstavlja preslikavanje ili odraz stanja i odluke koja je donesena 2008. godine i ona predstavlja definisanje javnih puteva koji služe za međunarodni tranzit između zemalja u okruženju kroz Hrvatsku.

"Na taj način došli smo u situaciju da se granični prelaz primjenom ovog pravilnika stavlja van funkcije", rekao je Mitrović.

On je dodao da zakon omogućava prolazak granice za svu robu i putnike bez obzira na opterećenje, dužinu transportnih sredstava, da li su to kamioni sa prikolicama, šleperi ili druga prevozna sredstva, a sa druge strane postoji ograničenje da tim putevima praktično ne mogu preći teretna motorna vozila u tranzitu koja su ukupne mase veće od sedam i po tona.

"Mi smo u Ministarstvu iz medija saznali prije nekih četiri-pet dana za ovu odluku Hrvatske i preduzeli smo određene aktivnosti preko Transportne zajednice i Evropske komisije da ukažemo na ovaj problem koji se javlja i koji je izuzetno bitan prije svega za područje Unsko-sanskog kantona jer imamo situaciju da tranzit robe koji ide preko Hrvatske ne može ići preko Kladuše nego se preusmjerava na Izačić i Gradišku", naveo je Mitrović.

On je dodao da su sada nastupili problemi i da se dešavaju gužve na ova dva granična prelaza.

"O ovom pitanju sinoć sam razgovarao sa svojim kolegom iz Hrvatske Butkovićem /ministar mora, transporta i infrastrukture/ i ukazao na problem koji je nastao donošenjem ovog novog pravilnika", naveo je Mitrović i dodao da su dogovorili ljudi koji se bave ovom problematikom iz Ministarstva transporta i komunikacija sa kolegama iz Hrvatske od jutros razgovaraju kako bi ovaj problem bio riješen.

Mitrović je dodao da i on i Butković očekuju da će se pronaći rješenje i da će se omogućiti tranzit preko ovog prelaza, odnosno Velike Kladuše, što je bitno za kompletno područje Unsko-sanskog kantona.

"U varijanti zatvaranja i ostavljanja na snazi ovog pravilnika imali bi dodatne troškove i gužve i iskreno se nadam da ćemo u toku dana uspjeti bilateralnim putem riješiti ovaj problem", rekao je Mitrović.

On je dodao da ima razumijevanja kod kolege iz Hrvatske i da bi ostankom na snazi ovog pravilnika ovaj dio BiH postao slijepo crijevo, čime se njegov ekonomski prosperitet dovodi u pitanje.

"Mi ćemo i sutra na Savjetu ministara imati informaciju i ovo pitanje na dnevnom redu", rekao je Mitrović.

On je pojasnio da je ovo pitanje u nadležnosti Ministarstva bezbjednosti i Ministarstva inostranih poslova, koje bi, istakao je, trebalo da se obrati određenim aktom Vladi Hrvatske.

"Ovo na određeni način predstavlja jednostrano zatvaranje ovog graničnog prelaza", rekao je Mitrović, uvjeren da će se rješenje naći što prije.

Foto: Čapljinski

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti