Općina Velika Kladuša podržava privrednike u rješavanju problema na GP Maljevac

26.05.2021. 09:44 / Izvor: Akta.ba
Općina Velika Kladuša podržava privrednike u rješavanju problema na GP Maljevac

Ovlaštenici velikokladuškog načelnika jučer su održali sastanak sa predsjednikom i članovima Upravnog odbora Udruženja poduzetnika općine Velika Kladuša u vezi sa najnovijim problemom.

Ovlaštenici velikokladuškog načelnika jučer su održali sastanak sa predsjednikom i članovima Upravnog odbora Udruženja poduzetnika općine Velika Kladuša u vezi sa najnovijim problemom koji je zadesio velikokladuške privrednike, a to je onemogućavanje prelaza kamiona i ostalih transportnih vozila nosivosti iznad 7,5 tona preko Graničnog prijelaza Maljevac.

Sastanak je održan na inicijativu Udruženja poduzetnika općine Velika Kladuša s ciljem da se utvrde mogućnosti kako i na koji način da se Općinski organ uprave uključi u rješavanje novonastalog problema koji bi ubuduće mogao biti vrlo poguban za privredu Velike Kladuše. Iako je ovo van nadležnosti Općinskog organa uprave na sastanku je zaključeno da Općina stoji uz privrednike i podržava ih i u tom smislu će određenim dopisima urigirati kako kod nadležnih institucija u BiH tako i u susjednoj R Hrvatskoj. Također, uputit će dopise i susjednim graničnim općinama u Hrvatskoj.

"S obzirom na to da je ovaj problem nastao odlukom Hrvatske, ovlaštenik načelnika Ervin Abdić je kao primarni cilj predložio da se u što kraćem roku kontaktiraju susjedne općine iz R Hrvatske s kojima Velika Kladuša ima dobru višegodišnju suradnju kako bi zajedničkim djelovanjem pokazali solidarnost prema novonastalom problemu", saopćeno je.

Pored problema sa GP Maljevac na sastanku se govorilo i o Inicijativi sa prijedlogom mjera za poboljšanje stanja u realnom sektoru koje je Udruženje poduzetnika ranije podnijelo Općinskom organu upravu. S obzirom na obimnost materijala dogovoreno je da će se u narednom periodu održavati redovniji sastanci na kojima će se raspravljati i dogovarati oko pojedinih mjera.

Zbog ovog problema su već zabilježene velike kolone na graničnom prijelazu Izačić. Zbog novog režima, kamioni s robom putuju znatno duže jer na graničnim prijelazima čekaju po cijeli dan. Privrednici USK-a kažu da će ova odluka rezultirati skupljim prevozom i većom cijenom robe na domaćem i inozemnom tržištu, zbog čega ne mogu biti ravnopravna konkurencija privrednicima iz drugih zemalja. Proizvođači robe sa ograničenim rokom trajanja imaju dodatne probleme jer će pretrpiti veće štete. Ukoliko Republika Hrvatska ovu odluku ne povuče, brojne firme će godinu završiti sa milionskim gubicima. Autoprevoznici kažu da im je ugrožena egzistencija zbog čega su spremni na proteste i blokadu graničnih prijelaza.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti