Hadžić: Domaća industrija u BiH potpuno uništena, nemamo ni jednu fabriku duhana

28.05.2021. 12:14 / Izvor: N1
Hadžić: Domaća industrija u BiH potpuno uništena, nemamo ni jednu fabriku duhana

Problem crnog tržišta cigareta i duhanskih proizvoda, najave izmjene Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana i izuzetno visoke akcize na duhanske proizvode mogle bi dovesti do novih gubitaka radnih mjesta.

Problem crnog tržišta cigareta i duhanskih proizvoda, najave izmjene Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana i izuzetno visoke akcize na duhanske proizvode mogle bi dovesti do novih gubitaka radnih mjesta i ekonomskih poremećaja. Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH i ekonomista Faruk Hadžić u "Novom danu" na N1 govorili su o problemu koji nanosi štetu državi, građanima i proizvođačima, a pogoduje švercerima čiji nelegalni "biznis" neometano cvjeta.

Koliko je BiH u proteklom periodu bila u gubitku i procvatu crnog tržišta duhana?

Izgubljena milijarda

"Uprava za indirektno oporezivanje je objavila, i detaljno su tematizirali duhansko područje i vrlo interesantno tu stoji da su efekti akcizne politike na duhan iscrpljeni 2016. godine. Od tada ima blagi rast, gotovo zanemariv. Osim 2019. godine kada je došlo do rasta u prikupljenim porezima, iz jednog razloga zbog rasta konzumacije kupovine od nerezidenata, konkretno od bh. dijaspore i to je bio jedan od razloga. Procjene govore da je to preko milijardu KM izgubljenih nenaplaćenih akciza zbog rasta crnog držišta”, pojasnio je Hadžić.

Još jedan interesantan podatak je iznio, a tiče se broja uvezenih papirića za izradu cigareta.

"U 2020. godini jedna ta vrsta u rolnama je duplo veća, uvoz takvih papirića, nego što je to bilo 2013. godine, kada smo imali rekordan broj domaće proizvodnje duhana. Danas domaća proizvodnja duhana čini 14 i po posto, upravo te 2013. godine", naveo je Hadžić.

Kazao je da BiH nema domaće proizvodnje, ali ima snažan rast upravo toga zbog rasta crnog tržišta, jer fizička lica uvoze taj papirić i motaju ilegalno i rade proizvodnju duhana nelegalnu.

Broj prodatih akciznih markica rapidno pada, akcize su rasle iz godine u godinu, ali ne i prihodi od tih akciza.

Kovačević je istaknuo da podaci govore da 2009. godine kada je BiH počela usklađivanje oporezivanje akcizom duhana i duhanskih prerađevina sa legistativom EU, Uprava je izdala 535 miliona komada akciznih markica.

"Ako taj podatak uporedimo sa podatkom iz 2020. godine, kada smo izdali 185 miliona komada akciznih markica, jasno je da je došlo do značajnog pada legalnog tržišta. Ne možemo reći da je u toj mjeri došlo do smanjenja odnosno prestanka pušenja, na žalost veliki dio preselio se upravo na crno tržište", kazao je Kovačević.

Uvoz cigareta

Kako danas funkcionišu uzgajivači i proizvođači duhana?

"Mislim da je domaća industrija u BiH potpuno uništena. Dijelom i zbog privatizacije koja se desila prije nekoliko godina. Mi danas nemamo ni jednu domaću fabriku duhana, na način kako je to funkcionisalo. Danas ovisimo većinski od uvoza cigareta iz inostranstva", naveo je Hadžić.

Naglasio je da je pušenje vrlo štetno, te da ga treba oporezovati.

"I to je apsolutno činjenica i to niko normalan ne može reći da nije tako. Ali visokim akcizama smo se doveli do toga da smo uništili domaće tržište, i doveli smo do snažnog rasta crnog tržišta u BiH. I doveli smo do toga da nam prihodi od akcize padaju. Svako daljnje povećanje akciza dovest će do apsolutnog pada u prikupljenim akcizama. Trebamo se sad vratiti na taj dio politike i smanjiti akcize i znati šta je cilj naše države akciznom politike – je li cilj da ljudi manje konzumiraju, ako jeste onda postoje načini da se to drugačije uradi, da se dio namjenski usmjerava u zdravstveni sektor, jer mi i sa padom prikupimo dosta, ali zdravstveni sektor ne dobije ništa", rekao je Hadžić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti