Košarac i Jaćimović o unapređenju turističke saradnje BiH i S. Makedonije

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Košarac i Jaćimović o unapređenju turističke saradnje BiH i S. Makedonije

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac sastao se jučer u Skoplju s ambasadorom BiH u Sjevernoj Makedoniji Draganom Jaćimovićem s kojim je razgovarao o jačanju turističke i privredne saradnje

06.06.2021. 10:27 / Izvor: Akta.ba

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac sastao se jučer u Skoplju s ambasadorom BiH u Sjevernoj Makedoniji Draganom Jaćimovićem s kojim je razgovarao o jačanju turističke i privredne saradnje te poboljšanju vanjskotrgovinske razmjene između dviju zemalja, saopćilo je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ministar Košarac i ambasador Jaćimović istakli su da su bilateralni odnosi BiH i Sjeverne Makedonije dobri i prijateljski te da je u narednom periodu potrebno raditi na boljoj povezanosti i jačanju veza između privrednika iz Republike Srpske i Federacije BiH s privrednicima iz Sjeverne Makedonije.

Na sastanku je konstatovano da ima mnogo mogućnosti za poboljšanje ekonomske saradnje i unapređenje vanjskotrgovinskog prometa između BiH i Sjeverne Makedonije u okviru CEFTA sporazuma.

Sagovornici su usaglasili da će zajednički raditi na definisanju i afirmaciji direktne saradnje između privrednih sektora Republike Srpske i Federacije BiH, s jedne strane, te Sjeverne Makedonije, s druge strane.

Ministar Košarac i ambasador Jaćimović poseban akcenat stavili su na unapređenje saradnje u oblasti turizma te dogovorili da intenziviraju aktivnosti na potpisivanju sporazuma o saradnji između BiH i Sjeverne Makedonije u ovoj oblasti.

Tokom sastanka je naglašeno da Republika Srpska i Federacija BiH imaju značajne turističke kapacitete koje je neophodno povezati s makedonskom stranom, pri čemu su posebno istaknuti potencijali Jahorine, Bjelašnice, Igmana, kao i Galičice, Mavrova, Ohridskog jezera, Prespanskog jezera te Dojranskog jezera na makedonskoj strani. 

Ministar Košarac i ambasador Jaćimović izrazili su opredjeljenje da u predstojećem periodu zajedno rade na realizaciji zaključaka današnjeg sastanka u cilju unapređenja turističke i privredne saradnje te povećanja spoljnotrgovinske razmjene između BiH i Sjeverne Makedonije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti