Turistički uposlenici u Kantonu Sarajevo traže oživljavanje turizma

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Turistički uposlenici u Kantonu Sarajevo traže oživljavanje turizma

Turistička zajednica Kantona Sarajevo i članovi turističke privrede uputili su incijativu nadležnima za pomoć u oporavku turizma, saopćila je ta turistička zajednica.

09.06.2021. 07:54 / Izvor: Akta.ba

Turistička zajednica Kantona Sarajevo i članovi turističke privrede uputili su incijativu nadležnima za pomoć u oporavku turizma, saopćila je ta turistička zajednica.

Inicijativa je upućena u vezi s aktuelnim epidemiološkim mjerama u Kantonu Sarajevo, a na adrese Vlada Federacije Bosne i Hercegovine te kantonalne vlade, ministarstava zdravstva FBiH i Kantona te federalnog i kantonalnog kriznog štaba.

"Smatramo da je epidemiološka situacija povoljna i da bi trebao biti dopušten ulazak turistima ne samo uz PCR test, nego također uz dokaz o vakcinaciji ili dokaz o preležanoj koroni ili negativnom antigenskom testu. Predlažemo da se posjetiocima omogući brzo testiranje prije početka održavanja događaja ili manifestacije. Imajući u vidu pozitivne svjetske prakse, smatramo da i situacija u BiH dozvoljava primjenu sličnih aktivnosti u oživljavanju kulturnog, zabavnog i sportskog života te turizma uopće", navedeno je.

Potpisnici inicijative, u cilju oporavka turizma i bh. privrede općenito, podržavaju i zahtijevaju ubrzano djelovanje u otklanjanju svih postojećih barijera kako bi makar djelimično vratili društveni život u normalne tokove i doprinijeli uspjehu predstojeće turističke sezone.

"Ovom inicijativom tražimo relaksaciju mjera koje podrazumijevaju podršku nadležnih, poput evropskih i svjetskih vlada, koje intenzivno rade na pronalasku adekvatnih i novih rješenja, budući da je očito da rješenja i različiti modaliteti realizacije kulturnih i zabavnih događaja već postoje", navedeno je također u inicijativi.

Cilj je zajednički analizirati trenutno epidemiološko stanje te u koordinaciji sa nadležnim ministarstvima, vladama i kriznim štabovima, primjenjivati iste ili slične metodologije i primjere dobre prakse pri kreiranju novih mjera.

Generalno, cilj je realizacija kulturnih i zabavnih sadržaja u uslovima pandemije i novih epidemioloških mjera, uz primjenu primjera dobre prakse zemalja u regiji i svijetu, a s namjerom pokretanja kulturnog života te započinjanja oporavka turizma.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti