Zenički studenti dizajna i tehnologije drveta u EU projektu"TalentMagnet"

15.06.2021. 08:40 / Izvor: Fena
Zenički studenti dizajna i tehnologije drveta u EU projektu'TalentMagnet'

Projekt ima za cilj da talentovane, mlade pojedince zadrži u lokalnim zajednicama.

Petnaest studenta prve i druge godine Odsjeka za dizajn i tehnologije u drvopreradi Mašinskog fakulteta Univerziteta Zenica, sudjelovat će u dvogodišnjem međunarodnom projektu "TalentMagnet", koji finansira Evropska unija. 

Profesor Darko Petković, voditelj tog studijskog programa i direktor Centra za inovativnost i preduzetništvo Univerziteta u Zenici (CIP UNZE), zeničkim je studentima održao i prezentaciju projektnih aktivnosti te uključivanja ciljnih skupina u realizaciju projekta iz programa Interreg Dunavskog transnacionalnog programa 2014-2020 (DTP).

"Projekt ima za cilj da talentovane, mlade pojedince zadrži u lokalnim zajednicama. Kroz naredne dvije godine mi ćemo pokušati da različitim aktivnostima animiramo naše studente ovog odsjeka, da pokažu svoja znanja, vještine, kompetencije, talenat...te da, u saradnji sa regionalnom zajednicom, radimo na tome da oni, u budućnosti, ta svoja znanja i plasiraju ovdje - kazao je profesor Petković.

Partneri u projektu su 18 evropskih gradova, agencija, ureda,iz 12 država. Petković najavljuje da će biti uključene i naše, bosanskohercegovačke firme.

"Već imamo i neke ideje da, recimo, kroz reciklaže tehnologije; kroz energetsku efikasnost, ponudimo neka rješenja koja bi bila kompatibilna sa ovim projektom", ističe Petković.

U projektu „TalentMagnet“, koji je, ustvari, podvlači prof. Petković, projekt “Poboljšani institucionalni kapaciteti i novo upravljanje na višem nivou za privlačenje i zadržavanje talenata u Dunavskom području”, sudjeluju regionalni partneri iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bugarske, Rumunije, Austrije...

"U zavisnosti od uslova za putovanja; da li će i kakve će se aktivnosti planirati van BiH, ali, u svakom slučaju, vjerujemo da ćemo posebno umrežavanje imati u regiji i želju da razmijenimo iskustva sa partnerskim institucijama te da projekat da najveće benefite, koje možemo očekivati, za naše studente i za širu zajednicu", objašnjava Petković.

Uz podršku Vlade Zeničko-dobojskog kantona, najavljuje, pokušat će da ciljnu skupinu, ovu grupu studenata, uključe u sve naredne aktivnosti.

Posebno su, podvlači, dobrodošli studenti iz IDEA-laba, koji se bave studentskim preduzetništvom. Partner u projektu je i Stručna služba za razvoj i međunarodne projekte ZDK-a.

"Cilj je aktivno uključivanje mladih generacija, odnosno projekt ima za cilj zadržavanje mladih talenata u Dunavskoj regiji", kazao je Emir Bihorac, koordinator na projektu te stručni savjetnik za pravne poslove Stručne službe za razvoj i međunarodne projekte ZDK-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti