Grad Zenica i Investicijska fondacija "IMPAKT" nastavljaju saradnju i u 2021.

17.06.2021. 08:42 / Izvor: Akta.ba
Grad Zenica i Investicijska fondacija 'IMPAKT' nastavljaju saradnju i u 2021.

Grad će ove godine dodatno, za startup preduzeća, izdvojiti 100.000 KM te 100.000 KM za subvenciju kreditne linije, koja se realizira preko odabrane banke.

Gradska uprava Grada Zenica i Investicijska fondacija „IMPAKT“ iz Sarajeva, potpisom novog Ugovora o partnerstvu na realizaciji programa podrške preduzetništvu kroz IMPAKT Inkubator poslovnih ideja na području grada Zenica, nastavljaju saradnju koju su započeli prije tri godine.

Grad Zenica će, kako je istakao gradonačelnik Fuad Kasumović, za realizaciju ovog programa podrške razvoju poduzetništva izdvojiti 25.000 KM, koliko će uložiti i Fondacija IMPAKT.

"Grad će ove godine dodatno, za startup preduzeća, izdvojiti 100.000 KM te 100.000 KM za subvenciju kreditne linije, koja se realizira preko odabrane banke. Tako da će za, ukupan paket subvencija privrednim subjektima i pomoći, Grad izdvojiti oko 250.000 KM", napomenuo je Kasumović, koji je zahvalio Fondaciji „IMPAKT“ na nastavku uspješne saradnje.

"Prošle smo godine na obuci, redovno, imali preko 20-ak učesnika, što znači da u Zenici ima izuzetnog potencijala. Na kraju, podneseno je 15 biznis planova, što je super podata", kazao je izvršni direktor Investicijske fondacije „IMPAKT“ Senaid Đozo.

Investicijska fondacija "IMPAKT"i "YEP" – projekat zapošljavanja mladih, uz podršku Vlade Švicarske, u periodu od 2018.-2020. godine, podržali su osnivanje i unapređenje preko 200 biznisa. Podatak da je, napominje, oko 95 posto podržanih biznisa još uvijek aktivno, predstavlja impozantan podatak.

"Radili smo u 44 lokalne zajednice, a ove godine planiramo da radimo u 27 lokalnih zajednica. Trenutno radimo u 15. Ove ćemo godine pokušati da osnažimo samu komponentu unaprijeđenja prodaje za biznise, kroz jednu online platformu, koju pripremamo", napomenuo je Đozo.

Programom je obezbijeđeno, za pet projekata, po 5.000 KM grant sredstava te dodatna sredstva za stručnu i mentorsku podršku. Na javni se poziv, napominje Đozo, mogu prijaviti i organizacije civilnog društva, ali će morati da "funkcionišu po principu socijalnog poduzetništva".

Pomoćnica gradonačelnika za privredu i poduzetništvo Amra Mehmedić istakla je kako su prošle sedmice objavili javni poziv za dodjelu 31 ugovora za otvaranje startup preduzeća, kojim će podržati 24 obrta i sedam privrednih društava, koji će biti registrovani kroz ovaj poziv.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti