Tikt Manufaktura iz Gradiške robotizira proizvodnju

21.06.2021. 08:45 / Izvor: RTRS
Tikt Manufaktura iz Gradiške robotizira proizvodnju

Gotovo svi procesi su digitalizovani.

Metaloprerađivačka kompanija Tikt Manufaktura iz Gradiške uz podršku sredstava Evropske unije uvodi robotizaciju u proizvodnju,

Ova kompanija koja se bavi mašinskom obradom metala, izradom prototipova i dijelova za mašinsku i autoindustriju u sektoru trkaćih automobila, kompletnu proizvodnju izvozi na tržište Europske unije, a najviše u Njemačku.

Gotovo svi procesi su digitalizovani.

Uz podršku Evropske unije idu korak dalje te uvode robotizaciju u proizvodnju.

"Kroz projekat EU4Business dobili smo mogućnost da razvijemo našu robotsku ćeliju. Mi sada razvijamo prvu ćeliju, a sljedeće su sve naši proizvodi koje ćemo sami raditi. Naravno, robotsku ruku ćemo kupiti, određene komponente ćemo kupiti ali veliki dio toga ćemo sami proizvoditi. I planiramo onda u iduće dvije godine jednu po jednu mašinu robotizirati", kaže Krešimir Bodrožić, direktor kompanije Tikt Manufaktura.

Pored povećanja produktivnosti i efikasnosti radnici će kroz robotizaciju steći visoke kvalifikacije.

"Imat ćemo kvalifikovanije ljude koji će naravno primati veću platu, biti zadovoljniji sa svojim radnim mjestom tu gdje jesu - da ga ne žele mijenjati, da ne razmišljaju o odlasku iz države, kazao je Bodrožić.

Gradiška je među uspješnim lokalnim samoupravama u pogledu korištenja sredstava evropskih fondova sa više od 60 odobrenih projekata gradske razvojne agencije i oko šest miliona maraka za razvoj privrede i drugih oblasti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti