Transportna mreža regiona se sve više razvija, u pripremi novi projekti

22.08.2022. 13:28 / Izvor: RTRS
Transportna mreža

Povezivanje našeg regiona na evropsku mrežu najvažnijih transportnih koridora Evropska unija je dogovorila sa zemljama Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa 2014. godine.

Povezivanje našeg regiona na evropsku mrežu najvažnijih transportnih koridora Evropska unija je dogovorila sa zemljama Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa 2014. godine.

Јedan od rezultata je Agenda povezivanja nastala sa ciljem pružanja evropske finansijske i druge podrške za izgradnju željezničkih, putnih i vodenih koridora.

Kakva je perspektiva budućih projekata i koliko je do sada urađeno na integraciji u transportno tržište Evropske unije?

Evropska unija je do sada dodijelila više od 640 miliona eura bespovratnih sredstva za 19 projekta u oblasti transporta u BiH.

Među najvažnijim su dionice na koridoru VC koji povezuje centralnu Evropu s Јadranskim morem, željeznice i luke, prekogranični most na rijeci Savi kod Gradiške i most, autoput i granični prelaz u Svilaju.

Perspektiva infrastrukturnih projekata povezana je sa političkom stabilnošću.

"U Republici Srpskoj trenutno postoje dva infrastrukturna projekta za koje je obustavljeno finansiranje u vrijednosti do 600 miliona eura – projekat za autoput i projekat za željeznicu. Međutim, ova odluka se vrlo lako može izmjeniti, a Evropska komisija je navela da namjerava potpisati odgovarajuće ugovore o izdvajanjima bespovratnih sredstava čim se politička kriza riješi. Stoga pozivamo vlasti u BiH da ne propuste prilike koje se nude za dobrobit građana ove zemlje", poručuju iz Delegacije EU u BiH.

Most na Savi kod Gradiške, kada bude izgrađena kompletna dionica na hrvatskoj strani, omogućiće direktnu vezu Banjaluke i Zagreba u koji će se moći stići za manje od dva sata.

Brže i sigurnije putovanje i prevoz robe značajno će olakšati poslovanje, posebno izvoznicima poput kompanije Tikt Manufakture iz Gradiške.

Pored ostalog, lakši prilaz industrijskoj zoni, Gradišku bi moglo učiniti privlačnijom investitorima i pokrenuti ekonomski rast.

Razvojna agencija Gradiška je u 2021. godini obezbijedila gotovo 1,4 miliona KM sa 33 realizovana projekta u oblasti ekonomije, društvenog, kulturnog i socijalnog razvoja.

To je četiri puta više od sredstava utrošenih za poslovanje Agencije.

Transportna mreža regiona se sve više razvija i u pripremi su novi projekti, potvrđeno nam je u Transportnoj zajednici.

"Značajna finansijska sredstva već su mobilisana za velike projekte koji će znatno poboljšati TEN-T mrežu do 2027. godine. Gotovo 12 milijardi evra posvećeno je projektima razvoja osnovne i sveobuhvatne TEN-T mreže prema godišnjem Izvještaju Transportne zajednice. Najveći udio investicija je u puteve", osam milijardi eura i u željeznice 3,7 milijardi eura - navode iz Transportne zajednice.

U regionu je 44,86 odsto puteva osnovne i 51,89 odsto sveobuhvatne TEN-T mreže usklađeno sa evropskim standardima u pogledu profila i stanja infrastrukture.

Stopa usklađenosti željeznice varira. Procent elektrifikacije na osnovnoj mreži je visok 73 odsto, a na sveobuhvatnoj 54 procenta dok je samo 15 odsto u osnovnoj i 13 odsto u sveobuhvatnoj mreži usklađeno sa kriterijima Evropskog sistema za upravljanje željezničkim saobraćajem.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije