Brojne žene tokom pandemije ostale bez posla – Je li razlog polna diskriminacija?

25.06.2021. 08:16 / Izvor: BHRT
Brojne žene tokom pandemije ostale bez posla – Je li razlog polna diskriminacija?

Istraživanje Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini o temi rodne ravnopravnosti pokazalo je kako 60 odsto radnih mjesta u Federaciji BiH i 70 posto radnih mjesta u Republici Srpskoj.

Istraživanje Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini o temi rodne ravnopravnosti pokazalo je kako 60 odsto radnih mjesta u Federaciji BiH i 70 posto radnih mjesta u Republici Srpskoj, koja su izgubljena tokom pandemije, pripada ženama. Je li razlog polna diskriminacija ili isključivo nedostatak posla?

U udruženju Udružene žene iz Banjaluke kažu da se sistemski mora rješavati problem polne diskriminacije na poslu. Zakonom o ravnopravnosti polova zabranjena su pitanja ženama prilikom zapošljavanja, poput onih o planiranju porodice, ali ih u praksi poslodavci redovno postavljaju i na taj način u startu diskriminišu žene.

"Sigurno se ta situacija sa pandemijom odrazila puno više na žene nego na muškarce, s obzirom na to da žene rade u tim nisko profitabilnim granama kao što su trgovina, ugostiteljstvo, obućarska i kožarska industrija", kaže Lana Jajčević iz udruženja “Udružene žene”.

Žene u Bosni i Hercegovini su, po istraživanju "UN Womena", bile su prve na listi za otkaz tokom pandemije. U Federaciji su 60 odsto radnih mjesta izgubile žene, a u Republici Srpskoj 70 odsto. Istraživanja su pokazala da su i subvencije entitetskih vlada u mnogo većoj mjeri usmjerene na očuvanje radnih mjesta na kojima su zaposleni muškarci. Predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije BiH negira da je riječ o polnoj diskriminaciji.

"Poslodavci kad su u situaciji da moraju da otpuste radnika zbog smanjenog posla vrlo će se teško odreći dobrih radnika bez obzira da li su muškarci ili žene. Te branše su više pogođene gdje je očito više radilo žena", kaže Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH

U Republici Srpskoj najviše žena zaposleno je u sektoru trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti, skoro 75 odsto, kaže predsjednik ovog granskog sindikata i dodaje da je ovaj sektor najviše pogođen pandemijom. I poslodavci u Republici Srpskoj tvrde da otpuštanja zbog nedostatka posla nemaju veze sa polom.

"Mislim da nema rodne diskriminacije, ali ima elemenata na žene kao nježnija bića i koja teže podnose i majke su i briga o djeci čitavoj porodici i zato je to uticalo da se nađu na listi za otkaz", ističe Goran Savanović iz Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS.

"U poređnju sa 1. martom prošle godine mi danas imamo 5.000 više zaposlenih. Ukoliko bi htjeli da pratimo trend otpuštanja po polu trebali bismo mjeriti koliko je ženskog pola primljeno u radni odnos kad nam je porastao broj zaposlenih", kaže Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca RS.

Tokom pandemije u Bosni i Hercegovini je više od 25 hiljada ljudi ostalo bez posla. Institucije tvrde da je nakon ublažavanja restriktivnih mjera i sa povećanjem obima posla povećan i broj zaposlenih.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti