Kompanije iz Brčkog ostvarile višemilionske prihode bez radnika

30.06.2021. 13:57 / Izvor: Akta.ba
Kompanije iz Brčkog ostvarile višemilionske prihode bez radnika

Prema podacima portala Akta.ba, u prošloj godini je bez zaposlenih poslovalo 75 firmi koje su ostvarile značajne prihode i dobit.

Kraća procedura registracije preduzeća, manji troškovi, sve na jednom mjestu i još mnoge olakšice, jedan je od razloga što se sve više privrednika odlučuje za registraciju preduzeća u Brčko distriktu.

Generalno, zakonski ambijent u Brčko distriktu je stimulativan, a pored izdašnih propisa o podsticajima u privredi, poslovni subjekti u Distriktu su u skladu sa Zakonom o dobiti, oslobođeni poreza na dobit u visini investicija u osnovna sredstva.

Pored toga, u Brčkom možete osnovati firmu bez zaposlenih. Prema podacima portala Akta.ba, u prošloj godini je bez zaposlenih poslovalo 75 firmi koje su ostvarile značajne prihode i dobit.

Konkretan primjer je firma RIVERSERVICE & Transport d.o.o. Brčko distrikt BiH osnovana 2019. godine u vlasništvu Ján Dubiša. Firma je bez zaposlenih prošle godine prihodovala više od 6,2 miliona KM. Nema zaposlenih, a registovana je za iznajmljivanje i davanje u leasing plovnih prijevoznih sredstava.

Još jedan primjer je firma Dunav Transport d.o.o. Brčko, u vlasništvu firme iz Bratislave. U prošloj godini ostvarila je prihod od 2,8 miliona KM, ali nije poznato na kojim poslovima. 

Pored firmi bez zaposlenih, u Brčko distriktu postoji znatan broj radnika sa jednim zaposlenim. 

Primjer koji svakako privlači pažnju je "VERTEX INVEST GROUP", osnovana prošle godine za gradnju stambenih i nestambenih zgrada, koja je uspjela da ostvari prihod od 9,7, miliona KM i dobit od 5,7 miliona KM. Tome su značajno doprinijeli unosni poslovi i pobjede na tenderima u OC Jahorina.

Njen osnivač i direktor je Nemanja Davidović, a radi se o istoj osobi koja je osnivač firme "GAMA-RAM" registrovane u Beogradu. 

Ova firma je tokom 2020/21. godine pobijedila na nekoliko tendera koje je objavio Olimpijski centar "Jahorina". Tačnije, svi unosni poslovi i dobijeni tenderi su od OC Jahorina. Tako je 24. decembra prošle godine potpisan ugovor sa firmom VERTEX potpisan ugovor o javnoj nabavci opreme, radova i pratećih usluga po sistemu “ključ u ruke” za isporuku i montažu dvije pokretne trake. Vrijednost ugovora je 1.589.279 KM, bez uračunatog PDV-a. Pored toga, pobijedili su na tenderima za isporuku i montažu ziplinea, te šestosjednih žičara. 

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti