CEFTA na Samitu zemalja Zapadnog Balkana u Berlinu: Ostvareni važni rezultati

06.07.2021. 10:26 / Izvor: Akta.ba
CEFTA na Samitu zemalja Zapadnog Balkana u Berlinu: Ostvareni važni rezultati

CEFTA olakšala trgovinu u izazovnim vremenima.

Emir Đikić, direktor CEFTA Sekretarijata, predstavio je ključne rezultate koje su CEFTA strane postigle u svjetlu zajedničke odluke o razvoju Zajedničkog regionalnog tržišta, dogovorenog u novembru prošle godine u Sofiji.

"CEFTA, zajedno sa svojim partnerima, ulaže velike napore kako bi ideja o Zajedničkom regionalnom tržištu zaživjela, kao i na sprovođenju ključnih aktivnosti iz Akcionog plana za Zajedničko regionalno tržište, što je brže moguće u korist naših građana i kompanija. Kada smo sumirali rezultate iz 2020. godine, koja je donijela mnoge izazove, mogli smo reći da je CEFTA olakšala trgovinu u izazovnim vremenima, kao i obećati da će to ostati naš prioritet 2021. godine. Radimo na različitim procesima koji bi preduzećima donijeli uštedu vremena i troškova, a neki od njih su – proširenje Zelenih koridora u okviru CEFTA i sa EU, olakšavanje elektronske trgovine i validacija AEO programa. Značajan posao je urađen na ekspertskom nivou, a sada bi usvajanje ovih važnih odluka trebalo da bude prioritet. Tim u CEFTA Sekretarijatu, kolege iz administracija, naši partneri, svi smo bili posvećeni ovome i mogu s ponosom da elaboriram i predstavim prilično dobre rezultate za prvu polovinu 2021. godine", rekao je Đikić.

Najvažnija dostignuća:

  • CEFTA Zeleni koridori prošireni su na sve prelaze u regionu, računajući i pružne prelaze. Zeleni koridori bit će prošireni i na Grčku, kako je najavio premijer Grčke Kyriakos Mitsotakis na Samitu u Berlinu. Primjena ovog koncepta poslužit će kao proba za povezivanje sa državama članicama EU. Da podsjetimo, Zeleni koridori/trake uspostavljeni su na samom početku izbijanja pandemije COVID-19 kako bi se spriječila nestašica osnovne robe i medicinskog materijala i ublažili poremećaji u transportu i trgovini robom uzrokovani raznim mjerama predostrožnosti koje su preduzete zbog pandemije. Iz tog razloga, CEFTA Sekretarijat i Stalni sekretarijat Transportne zajednice zajednički su pripremili prijedlog za olakšavanje transporta i trgovine robom od primarne neophodnosti na Zapadnom Balkanu, a inicijativa je sprovedena za manje od mjesec dana. Statistika pokazuje da približno 80 posto kamiona koristi CEFTA Zelene koridore, a 20 posto onih koji ih koriste prevoze robu prioritetne važnosti i ostvaruju benefite od prioritetnog prolaska. U 2020. godini, od početka pandemije, 500.000 kamiona je iskoristilo ovu inicijativu i od tada nisu zabilježeni veći zastoji. Imajući u vidu uspjeh ove inicijative, strane su se usaglasile da je prošire na sve granične prelaze i ona je funkcionalna od maja.
  • U svjetlu ekonomske važnosti Evropske unije za region, na koju odlazi oko dvije trećine cjelokupne trgovine, CEFTA strane izrazile su snažan interes da Zelene koridore/trake prošire na granične prelaze sa susjednim državama članicama EU na osnovu zaključaka Samita u Sofiji održanog u novembru prošle godine. Ova inicijativa će imati koristi i za EU i za CEFTA strane smanjenjem gužvi na prelazima, jer je prosječno vrijeme čekanja kamiona na nekim graničnim prelazima CEFTA/EU duže od dva sata.
  • Izvještaji o validacijskim misijama za AEO za Sjevernu Makedoniju, Srbiju i Moldaviju su završeni i spremni za usvajanje. Preostale strane se podstiču da se prijave za postupak validacije. Podsjetimo, uzajamnim priznavanjem uključene carinske uprave pristaju da priznaju validirane AEO programe izdate na jednom tržištu na ostalih šest tržišta. Ovaj status omogućava lakše carinjenje uopšte i ključni je element u jačanju sigurnosti lanca snabdijevanja, pružajući višestruke koristi za trgovinu. Uzajamno priznavanje AEO programa za sigurnost kompanijama sa ovim statusom omogućilo bi da imaju koristi od toga u svim CEFTA stranama.
  • Odluka o olakšavanju elektronske trgovine, kojom se utvrđuju pravila o e-trgovini u okviru CEFTA, je finalizirana. Usvajanjem zajedničkog tržišnog principa i usklađivanjem ključnih pravila, preduzećima se pruža jedan set pravila za sedam tržišta. To znači: nema posebnog odobrenja i registracije za digitalna preduzeća, umanjeni su troškovi koji se odnose na regulatornu analizu, usklađenost, primjenjivanje i sudove.
  • Završene su stručne rasprave o profesionalnim kvalifikacijama, dok je postignut značajan napredak u pregovorima o rješavanju sporova i uklanjanju radnih dozvola i turističkim uslugama.

Inače, CEFTA predstavlja integrisano tržište od 20 miliona ljudi koje je konkurentnije na evropskoj i globalnoj sceni, privlačnije za strane i međuregionalne investitore i moglo bi da donese dodatnih 6,7% rasta BDP-a u regionu. Ideja o uspostavljanju Zajedničkog regionalnog tržišta pomoći će regionu u usvajanju standarda EU i približavanju jedinstvenom tržištu EU.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti