Predstavnici osiguravatelja za izmjene Zakona o obveznim osiguranjima u prometu

08.07.2021. 09:23 / Izvor: Akta.ba
Predstavnici osiguravatelja za izmjene Zakona o obveznim osiguranjima u prometu

vi učesnici okruglog stola istakli su neophodnost izmjena postojećeg zakonskog okvira.

Predstavnici Udruženja društava za osiguranje FBiH, Zaštitnog fonda FBiH i Biroa zelene karte u BiH izrazili su  zabrinutost  zakonskim rokovima utvrđenim za provedbu liberalizacije tržišta osiguranja, na okruglom stolu o temi "Izazovi Zakona o obveznim osiguranjima u prometu", koji je u utorak održan u Sarajevu.

Svi učesnici okruglog stola istakli su neophodnost izmjena postojećeg zakonskog okvira. U tom pravcu Agencija za nadzor osiguranja Federacije Bosne i Hercegovine će u narednom periodu prema nadležnim institucijama uputiti inicijativu za izmjene Zakona o obveznim osiguranjima radi zaštite osiguranika i osiguratelja na dobrobit industrije osiguranja.

Učesnicima okruglog stola prezentirana je analiza postojećih zakonskih rješenja, kao i izazovi sa kojim se Agencija suočava u primjeni Zakona.

Temeljem sveobuhvatne analize izvještaja društava za osiguranje i mogućih potencijalnih rizika koji proističu iz procesa liberalizacije, a cijeneći iskustva tržišta osiguranja u regiji na kojima je provedena liberalizacija, direktor Agencije Ivan Luburić posebno je istakao na koji bi se način odredbe novog Zakona o obveznim osiguranjima u prometu, a koje se odnose na rokove u procesu liberalizacije tržišta osiguranja, mogle odraziti na financijsku stabilnost društava za osiguranje, a samim time ugroziti stabilnost tržišta osiguranja u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Skupu se obratio i direktor Hrvatskog ureda za osiguranje Hrvoje Pauković koji je prenio iskustva, izazove i poteškoće sa kojima su se suočavali sudionici u procesu liberalizacije tržišta osiguranja u Republici Hrvatskoj, saopćeno je iz Udruženja društava za osiguranje FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti