Vlada ZDK usvojila informaciju o reviziji diploma uposlenih u javnom sektoru

20.07.2021. 07:57 / Izvor: Akta.ba
Vlada ZDK usvojila informaciju o reviziji diploma uposlenih u javnom sektoru

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je jučer Informaciju o provođenju postupka preispitivanja vjerodostojnosti podataka.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je jučer Informaciju o provođenju postupka preispitivanja vjerodostojnosti podataka u svjedodžbama/diplomama uposlenih u javnom sektoru, nosioca izvršne vlasti i savjetnika nosioca izvršne vlasti u tom kantonu.

Informacija je sačinio Tim Vlade za prevenciju i borbu protiv korupcije ZDK, a obuhvatila je dosadašnje aktivnosti na reviziji diploma u svih 35 organa uprave, javnim ustanovama i javnim preduzećima.

"U procesu revizije nismo imali većih poteškoća. Slučajevi, u kojima su uočene nevalidne diplome, upućeni su na postupanje MUP-u i Kantonalnom tužilaštvu u Zenici", rekao je Fejzić.

Naglasio je da proces revizije nije završen u Kantonalnoj upravi za šumarstvo i JP "Šumsko-privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona" d.o.o. Zavidovići.

Taj proces opterećuje činjenica da određene školske ustanove (kao Univerzitet u Banjaluci, Univerzitet "Džemal Bijedić" Mostar i pojedini privatni fakulteti) traže novčanu naknadu za provjeru diploma, koja se kreće od 50 do 100 KM.

"Vlada je prihvatila prijedlog Tima i zadužila rukovodioce organa uprave da iznađu potrebna sredstva za završetak procesa revizije. Isti problem je i kod revizije diploma koje su stečene izvan BiH, na drugom govornom područu. I za to je potreban značajan novac, tražit ćemo rješenje za taj problem", rekao je Fejzić.

Naglasio je da Tim nastavlja aktivnosti i da će ured za borbu protiv korupcije, koji će biti formiran, imati dobar institucionalni okvir i temelje za rad ‘budući da u svih 35 organa uprave postoje osposobljeni koordinatori za borbu protiv korupcije’.

Naveo je da Tim radi na prevenciji, ne bavi se procesuiranjem pojedinačnih slučajeva korupcije, nego sve prijave proslijeđuje za to nadležnim organima.

"Pozivam građane da prijavljuju slučajeve korupcije ako ih uoče. Mogu to uraditi poštom ili putem web stranice Tima za prevenciju i borbu protiv korupcije", istakao je Fejzić.

Tim nastavlja aktivnosti na izradi strategije za borbu protiv korupcije, jer je prethodna istekla 2020. godine. Do usvajanja nove strategije primjenjuje se Akcioni plan za borbu protiv korupcije, fokusiran na zapošljavanje i javne nabavke.

Fejzić navodi da će novom strategijom biti razrađena uska koordinacija sa organima za borbu protiv korupcije u svih 12 gradova i općina u tom kantonu, što je iskorak u odnosu na sve postojeće strategije u BiH.

"Prevencija i borba protiv korupcije seže od mjesne zajednice do najvišeg nivoa vlasti u državi. Naš cilj je da strategijom u taj proces uključimo sve gradove i općine, da na taj način djelujemo preventivno na korupciju", rekao je Fejzić.

Najavio je izradu uredbe koja će eliminirati rizike na propise, kao i uredbe o minimalnim standardima za planiranje, dodjelu i praćenje utroška sredstava, koju će Tim predložiti Vladi, čime će se postići puna transparentnost u raspolaganju budžetskim sredstvima.

" Naglasio je da ZDK spada među malobrojne kantone u FBiH koji transparentno, na službenoj internet stranici, objavljuju svaku odluku o dodjeli budžetskih sredstava tako da će ta uredba biti dodatni iskorak u tom pravcu", saopćila je Press služba ZDK.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti