Počeo Prvi sajam domaćih poljoprivrednih proizvoda - "ESOF FAIR TRADE"

22.07.2021. 12:59 / Izvor: Fena
Počeo Prvi sajam domaćih poljoprivrednih proizvoda - 'ESOF FAIR TRADE'

Na zeničkom Trgu Alije Izetbegovića danas je otvoren trodnevni “ESOF FAIR TRADE”.

Na zeničkom Trgu Alije Izetbegovića danas je otvoren trodnevni “ESOF FAIR TRADE” - 1. sajam domaćih poljoprivrednih proizvoda, koji će u subotu navečer biti zatvoren nastupom Kulturno umjetničkog društva Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” te KUD-a “Putovići”.

Organizator Sajma, na kojem izlaže 10- izlagača je firma “ESOF” d.o.o. iz Donjeg Vakufa, čiji direktor Enver Avdić najavljuje kako će u narednom periodu na isti način “promociju domaće poljoprivredne proizvodnje” organizirati i u drugim, uglavnom većim bh. gradovima.

Naredni sajam u Zenici, najavljuje, održat će već u septembru ove godine.

"Mi smo jedan od lidera u poljoprivrednoj proizvodnji u Bosni i Hercegovini. Posjedujemo velike kapacitete plasteničke proizvodnje- 10 hektara i 30 hektara otvorene proizvodnje. Pored toga imamo, također, razvijenu kooperativnu mrežu sa više od 700 kooperanata iz cijele BiH.

Naša vlastita godišnja proizvodnja je preko 600 tona, a otkup se kreće, isto, preko 600 tona, s obzirom da se u zadnje vrijeme smanjila proizvodnja. Inače, kapaciteti naših hladnjača su 3.000 tona", kaže Avdić, koji napominje da je cilj ovih sajmova da pomognu poljoprivrednicima da “direktno stupe u kontakt s kupcima”.    

Zenički pčelar Zejnir Halilović ističe zadovoljstvo što im se pružila prilika da ove godine ponovo izlažu u svom gradu te da prodaju svoje prizvode.

"Mada je za nas, pčelare, ovo bila teška godina – kao što je bila i prethodna, ipak smo uspjeli nešto izvaditi meda. Imamo asortiman i ponudu, a i prodaju. Med se traži", ističe Halilović, koji dodaje kako su cijene tegle meda između 18 i 20 KM te da nisu, u odnosu na druge proizvode, povećavali cijenu svojih proizvoda.

Zenička industrija mlijeka (ZIM), koja posluje u sklopu AS grupacije iz Tešnja, je na tržište plasirala i svoje nove proizvode.

Stručna savjetnica za poljoprivredu Grada Zenica Senada Sejmenović, koja je otvorila Sajam, istakla je kako su ove godine, za različite projekte te podršku poljoprivredi, izdvojili 570.000 KM.

"Kroz projekte, uglavnom, potičemo ljudi koji imaju registrirane obrte u poljoprivrednoj proizvodnji i taj je broj obrtnika, zadnjih godina, dosta porastao. Mislim da ih, sada, imamo više od 70, a do prije četiri-pet godina imali smo ih 20", napomenula je Sejmenović.

Svake večeri, sa početkom u 18.00 sati, ESOF će za posjetioce Sajma organizirati pripremu te podjelu hrane, koju će spravljati uz podršku partnera.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti