Agroideja iz Ustikoline proizvodi voće, povrće i žitarice

24.07.2021. 12:47 / Izvor: Fena
Agroideja iz Ustikoline proizvodi voće, povrće i žitarice

Na lokalitetu nekadašnjeg voćnog rasadnika na Cvilinu, na površini od 12 hektara, uzgaja se voće, povrće i žitarice.

Firma "Agroideja" Ustikolina koju su prije tri godine pokrenuli partneri iz BiH i Švicarske, uspješno se bavi biljnom proizvodnjom.

Na lokalitetu nekadašnjeg voćnog rasadnika na Cvilinu, na površini od 12 hektara, uzgaja se voće, povrće i žitarice, a svakodnevno niču novi zasadi za kojim vlada potražnja na tržištu.

"Imamo dva hektara jagoda, oko dva hektara stablastog voća, oko tri dunuma proizvodnje jagodičastog voća, odnosno maline, 1.300 kvadrata pod plastenicima i tri hektara proizvodnje žita odnosno krompira.", pojašnjava direktor Agroideje Ustikolina Hemo Jusović.

Navodi da se u ovoj godini završava ciklus ulaganja u biljnu proizvodnju, uvođenjem novih tehnologija u proizvodnji organske hrane, što je prepoznao inostrani ulagač, ali i Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Sarajevo s kojim je potpisan i memorandum o saradnji.

Agroideja trenutno ima šest stalno zaposlenih te oko 20 sezonskih radnika, a u planu imaju i pokretanje novih pogona za proizvodnju prehrambenih i mliječnih proizvoda.

"Planiramo otvaranje pogona za proizvodnju tjestenine, gdje bi se osigurala i dodatna radna mjesta što svakako puno znači i samoj općini Foča u FBiH, a proširenje kapaciteta planirano je na području Goražda, gdje će se uspostaviti slični pogoni. Akcenat je na pokretanju mljekare, uradili smo glavni projekt i osigurat ćemo potrebne dozvole kako bismo već naredne godine pokrenuli  prozvodnju kozijeg sira za inostrano tržište, za što imamo sporazum o saradnji s partnerima u Švicarskoj.", precizirao je Jusović.

Dodao je da uz proizvodnju voća i povrća, stočarsku proizvodnju te preradu mlijeka u regiji, u planu imaju i povezivanje s lokalnim poljoprivrednicima.

"Cilj nam je da ostvarimo komunikaciju s proizvođačima na ovom području i organizujemo proizvodnju voća i povrća za kupce te eventualno otkup kravljeg i kozijeg mlijeka. Primarni cilj je da iskoristimo mogućnosti ovog područja za proizvodnju zdrave hrane za domaće i strano tržište.", kazao je Jusufović.

Švicarsko-bosanska firma "Agroideja" zakupila je poljoprivredno zemljište sa pratećom infrastrukturom nekadašnjeg rasadnika u Ustikolini na period od deset godina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti