Regionalno povezivanje i nova tržišta ključni za ekonomski rast

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Regionalno povezivanje i nova tržišta ključni za ekonomski rast

Prema njegovim riječima, jačanje regionalne saradnje i unapređenje ekonomskih veza treba da bude prioritet politika na svim nivoima vlasti u BiH.

06.08.2021. 13:37 Izvor: / Fena

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da povećanje ukupnog obima vanjskotrgovinske razmjene BiH u prvih šest mjeseci ove godine  u odnosu na isti period lani za više od 23 posto pokazuje oporavak i nastavak ekonomskog rasta nakon krize izazvane pandemijom covid-19.

"Privredna zajednica u Republici Srpskoj i Federaciji BiH suočena je sa brojnim poteškoćama i saniranjem negativnih posljedica koronavirusa. Uprkos prisutnim izazovima, od januara do juna ove godine bilježimo rast izvoza u sve zemlje koje su nam glavni trgovinski partneri", istakao je Košarac.

Napomenuo je da je u proteklih šest mjeseci ove godine izvoz iz BiH iznosio 6,65 milijardi KM i da je veći za 30,53 posto u odnosu na isti period 2020. godine, ali i da je zabilježeno povećanje uvoza za 19,33 posto.

"Ohrabrujući su podaci da smo u prvih šest mjeseci ove godine izvezli više robe nego za prethodnih pet godina, što je pokazala analiza vanjskotrgovinske razmjene BiH u periodu januar – juni. Kako bismo nastavili trend rasta izvoza, naše potpuno opredjeljenje je otvaranje novih tržišta za plasman domaćih proizvoda. To je mjera kojom štitimo domaću proizvodnju i dajemo vjetar u leđa našim privrednicima za razvoj i unapređenje poslovanja", poručio je Košarac.

Podsjetio je da su najznačajniji partneri u robnoj razmjeni zemlje članice EU i CEFTA sporazuma, pri čemu je izvoz na evropsko tržište u prvih šest mjeseci iznosio 73,8 posto, a na tržište zemalja CEFTA-e 16,3 posto.

"U posmatranom periodu na tržište CEFTA-e izvezli smo robe u vrijednosti od 1,08 milijardi KM, što je za 29,6 posto više nego u prvih šest mjeseci prošle godine. Kada je u pitanju CEFTA, naš najznačajniji partner po obimu razmjene je Srbija, na čije tržište smo izvezli robe u vrijednosti od 732 miliona KM, što predstavlja povećanje za 32 posto u odnosu na prošlu godinu", naglasio je ministar Košarac.

Prema njegovim riječima, jačanje regionalne saradnje i unapređenje ekonomskih veza treba da bude prioritet politika na svim nivoima vlasti u BiH.

"Naša šansa je pristupanje inicijativi 'Otvoreni Balkan', jer regionalno povezivanje znači bolju ekonomsku perspektivu za sve zemlje Zapadnog Balkana. Regionalna ekonomska zona će omogućiti olakšanu trgovinu robama i uslugama, kao i slobodno kretanje ljudi i kapitala, te doprinijeti većem ekonomskom rastu, smanjenju nezaposlenosti i privlačenju investicija", naglasio je Košarac, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti