Vakcinacija sporo teče u BiH: Jesu li građani izgubili povjerenje u ovaj proces?

12.08.2021. 10:15 / Izvor: N1
Vakcinacija sporo teče u BiH: Jesu li građani izgubili povjerenje u ovaj proces?

Nadležni apeluju na građane da se vakcinišu. Vakcinacija u Domovima zdravlja značajno bi ubrzala sam proces, ali nadležni kažu da za to nema kapaciteta.

Nadležni apeluju na građane da se vakcinišu. Vakcinacija u Domovima zdravlja značajno bi ubrzala sam proces, ali nadležni kažu da za to nema kapaciteta, zbog čega se, kako kažu, okreću alternativama.

Statistika se znatno promijenila u odnosu na samo dva dana ranije i to za tri puta više novih slučajeva. Taj broj, podsjećamo, nije zabilježen još od proljeća. Stručnjaci i dalje apeluju na ubrzani proces imunizacije, koja zbog trenutne nezainteresovanosti građana ne teče planiranom dinamikom.

Mišljenje stručnjaka

Stručnjaci kažu da su neznanje, strah, antivakserska kampanja, ali i izostanak nabavke vakcina na vrijeme, presudili u povjerenju građana prema vakcinama i sistemu, uopće.

"Ljudi kada o vakcinama govore,treba uvijek to d ačine iz provjerenih izvora", navela je doktorica Amra Junuzović, predsjedavajuća Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju Federacije BiH.

"U budućnosti će ta vakcinacija ići nešto sporije, a razlog je antivakserska kampanja, na koju se nije moglo odgovoriti vakcinalnom kampanjom zbog toga što nije bilo vakcina na tržištu", smatra Ednan Drljević, infektolog u Općoj bolnici u Sarajevu.

Vakcinacija u Domovima zdravlja

I dok se u Republici Srpskoj imunizacija odvija, uglavnom, u Domovima zdravlja, dvorana Zetra je jedino mjesto u Sarajevu gdje se građani Kantona Sarajevo mogu vakcinisati. Inicijativa da se punktovi za vakcinaciju uspostave i u Domovima zdravlja, nije dobila podršku Kantonalne skupštine. Iz resornog ministarstva navode da imaju spremne alternative.

"Mi smo poslali dopis predstavnicima općina i mjesnih zajednica da pošalju spiskove, odnosno da provjere zainteresovanost građana na određenim lokacijama. Kada dobijemo uvid u te spiskove, odnosno zainteresovanost građana na određenim područjima, tamo ćemo vakcinisati građane", pojasnila je Mirna Pecikoza, glasnogovornica Ministarstva zdravstva KS.

U Domovima zdravlja kažu da bi mogli izvršiti reorganizaciju, ali da je najveći problem, skladištenje vakcina.

"Mi imamo neki naš hladni lanac koji je od dva do plus osam stepeni, ali on je dosta potkapacitiran. Dakle, ti postojeći frižideri u DZ su namijenjeni za domen pedijatrijske službe I za ono što pripada primarnoj zdravstvenoj zaštiti", dodao je Arman Šarkić, glasnogovornik JU Dom zdravlja KS.

Porast zaraženih u BiH

U Federaciji Bosne i Hercegovine do sada je vakcinisano ukupno 271.835 osoba, od čega je 154.211 primilo obje doze.

U Bosni i Hercegovini je danas registrovano 179 novih slučajeva zaraze, bez smrtnih ishoda. Od toga je 138 slučajeva evidentirano u FBiH, dok je u RS koronavirus utvrđen kod 41 osobe. U Brčko distriktu nije zabilježen nijedan novi slučaj infekcije.

Fotografija: Reuters

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti