Bandić: Odluku o načinu organizovanja nastave donose kantonalna ministarstva

25.08.2021. 13:30 / Izvor: Fena
Bandić: Odluku o načinu organizovanja nastave donose kantonalna ministarstva

Nastava u učionicama, ako ne dođe do naglog broja zaraženih.

Nastava u novoj školskoj godini 2021./2022. počet će u skladu sa školskim kalendarima, donesenim na osnovu odredbi Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u svih deset kantona Federacije BiH po modelu organiziranja odgojno-obrazovnog rada koji je najadekvatniji za taj kanton i njihove resurse, mogućnosti i potrebe, te trenutnu epidemiološku situaciju.

"Na osnovnu tih zakonskih odredbi, školska godina počinje 1. septembra, a završava se 31. avgusta naredne godine, a nastavna godina počinje prvog radnog dana u septembru tekuće, a završava se najkasnije do 30. juna iduće godine", kazala je za Fenu pomoćnica federalnog ministra obrazovanja i nauke Nadija Bandić.

Po njenim riječima, u 413 središnjih osnovnih škola i 213 srednjih škola, kao i u područnim školama u Federaciji BiH počinje nova školska godina, a odluku o načinu organiziranja nastave donosi svako kantonalno ministarstvo obrazovanja, u saradnji sa kantonalnim kriznim štabovima.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je, napominula je pomoćnica federalnog ministra, uputilo zvanične dopise kantonalnim ministarstvima obrazovanja u kojima je zatražilo detaljne informacije o načinu organizacije nastave, a do ovog trenutka nemaju nijedno obavještenje sa kantonalnih nivoa o tome da se početak nove škole godine prolongira.

"Dakle, na osnovu informacija s kojima raspolaže Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti, planirano je da nova školska godina počne s učenicima u školskim klupama i interaktivnom, ‘živom’ nastavom u stvarnim učionicama, uz poštivanje epidemioloških mjera, ako se ne dogodi nagli porast broja zaraženih, što će, onda, zahtijevati revidiranje ove odluke i drugačiji oblik organizacije nastave", objasnila je Bandić.

Podsjetila je da su, polazeći od pretpostavke da će naredna školska godina biti pod uticajem pandemije covid-19, kantonalna ministarstva obrazovanja kreirala poseban set materijala, uputstava, preporuka i mjera kojima je definiran svaki segment odgojno- obrazovnog rada, a Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, u skladu s koordinirajućom ulogom koju ima u oblasti obrazovanja, objedinjava sva najbolja rješenja za organizaciju početka nastave, kako bi sve bilo što ujednačenije na nivou Federacije BiH.

" Ukoliko incidenca i pandemija budu mirovali, što bismo naravno svi i željeli, nastava će se realizirati u školama i po modelima koji su se realizirali prije pandemije",  objasnila je pomoćnica federalnog ministra.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti