Vakcinisani građani ZDK mogu u domovima zdravlja preuzimati potvrde sa QR kodom

30.08.2021. 07:42 / Izvor: Akta.ba
Vakcinisani građani ZDK mogu u domovima zdravlja preuzimati potvrde sa QR kodom

Distribucija QR koda stanovništvu je besplatna.

Građanima Zeničko-dobojskog kantona, koji su okončali proces imunizacije, od ove sedmice je na raspolaganju mogućnost dobijanja besplatne potvrde sa QR kodom.

Dio je to procesa kojeg je Zavod za zdravstveno osiguranje ovog kantona provodio tokom implementacije eMi platforme i najbitnijeg dobijanja izvještaja eVakcine.

Da bi nadležni kreirali QR kod neophodno je da su podaci o vakcinisanju unijeti u sistem putem "kartona imunizacije", a do sada je u ovaj sistem uneseno više od 95 posto svih vakcinisanih u ZDK.

Nakon što građanin primi drugu dozu vakcine, a najkasnije 24 sata nakon toga, automatski si kreira kod, koji je sada na raspolaganju građanima. Isti sistem je implementiran u Kantonu Sarajevo i Unsko-sanskom kantonu, a sadrži sve elemente koji su međunarodno priznati.

Distribucija QR koda stanovništvu je besplatna, a građani svoje QR kodove mogu preuzeti u domovima zdravlja, prema pripadajućem vakcinalnom punktu gdje se vakcinisalo.

U nekim općinama ova procedura biće omogućena ne samo u centralnim, nego i u porodičnim ambulantama na terenu. QR kod sadrži samo osnovne lične podatke, Ime i Prezime, datum rođenja, čime su osigurane mjere zaštite ličnih podataka.

Svi građani ZDK, koji su primili drugu dozu vakcine, te žele preuzeti svoj QR kod, mogu se javiti u Domove zdravlja u mjestima prebivališta.

Iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane napominju da građani i dalje mogu, pod nepromijenjenim uvjetima, osigurati prijepis vakcinalnih COVID-19 podataka u takozvani "Žuti karton", odnosno međunarodni vakcinalni "pasoš".

Ovaj, međunarodno priznati, dokument se koristi za imunizaciju, odnosno vakcinisanje po bilo kojoj osnovi, ne samo od COVID-19, nego i uključujući i  područja u kojima je imunizacija drugim vakcinama neophodna, poput dalekog Istoka, Južne Amerike ili nekih afričkih država.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti