Građani Jajca jednoglasni: Ne želimo MHE na Plivi i Vrbasu!

07.09.2021. 09:15 / Izvor: Akta.ba
Građani Jajca jednoglasni: Ne želimo MHE na Plivi i Vrbasu!

Grupa ekoloških aktivista uputila je zahtjev za sazivanje tematske sjednice Općinskog vijeća Jajce s temom zabrana izgradnje mini hidrocentrala.

Grupa ekoloških aktivista Jajca, sportskih udruženja, potpisnici peticije protiv izgradnje mini hidrocentrala na području Jajca uputilo je zahtjev za sazivanje tematske sjednice Općinskog vijeća Jajce s temom zabrana izgradnje mini hidrocentrala na području općine Jajce.

"Nakon što smo dočekali da konačno imamo formirano Općinsko vijeće i izabranog predsjedavajućeg, a poučeni prethodnim dešavanjima vezanim za problematiku izgradnje mini hidrocentrala i napada na vodene tokove na području Jajca, smatramo da ti napadi neće prestati i da su apetiti investitora, nažalost, neutaživi. Investitorima ide u prilog i poticaj koji dobijaju za obnovljive izvore energije, a koji plaćamo mi građani kroz račun za struju, te se i zbog ovog moramo dodatno zaštititi. Kad se ukine finansiranje MHE kroz ovu vrstu poticaja, one će se prestati graditi, jer su uglavnom neisplative i neće biti interesantne za gradnju.

Mi, kao ekološka grupa aktivista, koji smo učestvovali i u akciji sprječavanja izgradnje dvije MHE na Plivi, zahtijevamo tematsku sjednicu Općinskog vijeća s jednom tačkom dnevnog reda i to: Zabrana izgradnje mini hidroelektrana na području cijele općine Jajce u narednih 50 godina, što podrazumijeva sve vodene tokove na području opštine Jajce, što podrazumijeva Plivu, Vrbas i sve njihove manje pritoke čiji su vodeni tokovi na području naše općine. To podrazumijeva da općina ne izdaje saglasnost za izgradnju MHE.

Ovaj Zahtjev temeljimo na volji građana koju su oni izrazili potpisivanjem peticije gdje smo skupili 4.000 potpisa u pisanoj formi kao i oko 5.000 u elektronskoj formi.

Također, u našoj borbi nas je podržalo i 50 udruženja građana i sportskih udruženja koja djeluju u Jajcu. Svjesni smo da je Srednjobosanski kanton najviše napadnut ovakvom izgradnjom i da se to što prije mora spriječiti kako bismo sačuvali naše rijeke. Trećina minihidroelektrana u BiH se nalazi u našem kantonu.

Zastarjele i po prirodu štetne tehnologije kao što su MHE se sele iz razvijenih zemalja i podmeću nama kao investicioni razvojni projekti koji obećavaju „nepostojeća“ radna mjesta i obmanjuju javnost. Krajnje je vrijeme da se s ovakvom praksom završi.

Pošto smo, u toku naše borbe, imali podršku naših izabranih vijećnika, smatramo da će biti dovoljno političke volje za izglasavanje jednog ovakvog prijedloga", navodi se u zahtjevu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti