Održana godišnja skupština članova Wirtschaftsverein BiH

11.09.2021. 09:54 / Izvor: Akta.ba
Održana godišnja skupština članova Wirtschaftsverein BiH

Premijer FBiH, Fadil Novalić, također je istakao važnost Njemačke kao vanjskotrgovinskog partnera Bosne i Hercegovine, u svom obraćanju prisutnima.

Predstavništvo Njemačke privrede u BiH zajedno sa Wirtschaftsverein BiH, u utorak, 07. septembra u Volkswagen Sarajevo d.o.o, organizovalo je redovnu skupštinu Wirtschaftsverein BiH i Ljetnu proslavu.

U prisustvu članica Udruženja i mnogobrojnih visokorangiranih gostiju iz privrednog, diplomatskog, političkog i javnog života BiH, ambasadorica SR Njemačke u BiH, Margret Uebber, naglasila je da Njemačka ostaje čvrst i pouzdan partner Bosne i Hercegovine. "To potvrđuju ključni pokazatelji, pomoću kojih mjerimo uspješnost ekonomske aktivnosti. Njemačko-bosansko-hercegovačka vanjskotrgovinska razmjena vrlo je uspješno prkosila krizi: posebno je izvoz iz BiH ostao stabilan. Iznos izvoza, se sa 785 miliona eura u rekordnoj 2019. godini, smanjio na 771 milion eura u kriznoj 2020. godini. Ovo je jedinstven izuzetak u odnosu na izvoz u sve ostale zemlje" rekla je ambasadrica Uebber u svom obraćanju.

Premijer FBiH, Fadil Novalić, također je istakao važnost Njemačke kao vanjskotrgovinskog partnera Bosne i Hercegovine, u svom obraćanju prisutnima.

Direktorica Predstavništva njemačke privrede u BiH, Stefanie Ziska, obratila se gostima ističući šanse koje se pružaju Bosni i Hercegovini zbog mogućih preusmjeravanja globalnih lanaca snadbijevanja. "Srednjoročno i dugoročno, Bosna i Hercegovina bi mogla imati koristi od blizine zapadnoevropskim tržištima i preusmjeravanja globalnih lanaca snabdijevanja i investicija, povezanih sa tim. Mi smo posvećeni tome da osiguramo važnu ulogu Bosne i Hercegovine u ovome." Navela je Ziska.

Predsjednik upravnog odbora Wirtschaftsverein BiH, Mahmut Galijašević, uputio je pozdravne riječi predstavnicima kompanija članica Udruženja, kao i Amra Šurković, članica upravnog odbora Udruženja i ujedno predsjedavajuća skupštine.

Ljetnu proslavu kao i redovnu skupštinu Udruženja omogućili su generalni partneri Volkswagen Sarajevo d.o.o. i Tvornica cementa Kakanj d.d., kao i Mann+Hummel BA, GS- Tvornica mašina Travnik d.o.o., TUV Adria i Ernst&Young d.o.o..

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti