Pilav: Istrajat ćemo u tome da maksimalno dugo škole držimo otvorenim

14.09.2021. 11:14 / Izvor: Akta.ba
Pilav: Istrajat ćemo u tome da maksimalno dugo škole držimo otvorenim

Članica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Aida Pilav istakla je za Novi dan da je Kanton Sarajevo u "crvenoj zoni".

Članica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Aida Pilav istakla je za Novi dan da je Kanton Sarajevo u "crvenoj zoni" zbog porasta broja novozaraženih, ali i da će se ići sa novim preporukama ako taj rast bude veći. Njihova preporuka je da djeca idu u škole te da je zadnja opcija da se pređe na online nastavu.

Ocjenjujući trenutnu epidemiološku situaciju u Kantonu Sarajevo, kazala je kako jutrošnji bilten pokazuje da je 14 posto novozaraženih od 1.143 urađena PCR testa. Kazala je kako gledajući te podatke, takvi indikatori stavljaju KS između granice 3. i 4. nivoa prenosa lokalne transmisije. "Uklapamo se u takozvanu ‘crvenu zonu’. Neću reći da nas to brine, to smo očekivali, s obzirom i na porast u regionu. Četvrti val je u toku i to nije neočekujuće za nas. Polako se pune naše bolnice. Jutros nemamo pacijente na respiratoru, ali imaju oni koji su na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji", komentarisala je Pilav.

Dodala je i da kliničke slike nisu blage. Navela je kako jučer u KS nije bilo smrtnih slučajeva, dok unazad nekoliko dana je bilo čak pet preminulih.

Živjeti sa korona virusom – “novo normalno”

"Sve je to očekujuće a nama upozoravajuće, odnosno svim našim sugrađanima i građanima BiH, to je znak da ne zaboravimo da živimo nešto ‘novo normalno’ i da se pridržavamo epidemioloških mjera, maske, distanca, dezinfekcija. To ćemo živjeti još neko vrijeme", navela je Pilav za N1.

Istakla je i kako su epidemiolozi prošle godine bili značajno zabrinuti kod 3. vala, ali da tada nije bilo onoga što imamo sad – a to je vakcina. "S te strane smo opušteniji i svaku priliku koristimo da pozovemo sugrađane na vakcinaciju. Imamo dovoljno vakcina i apeliram sugrađane da iskoriste svoju mogućnost, odnosno da se vakcinišu, jer vakcina može da nas zaštiti od teških slučajeva i smrtnih ishoda", potcrtala je.

Šta ako dođe do većeg broja novozaraženih?

Navela je i da je teško prognozirati kada će doći do vrhunca ovoga vala, ali je rekla kako je sigurno da će u narednim sedmicama doći do značajnog povećanja broja zaraženih.

Pilav je za N1 kazala i da ukoliko dođe do rasta broja novozaraženih, vjerovatno će doći do preporuke da ljudi rade online, odnosno oni koji su u kancelarijskim prostorima, ali i da će istrajavati u tome da maksimalno dugo drže škole otvorene. Dodala je i da ako dođe do eksponencijalnog rasta, onda se vjerovatno ići i sa online nastavom.

Govoreći o trećoj dozi vakcine protiv korona virusa, Pilav je kazala kako se s apliciranjem te doze započelo o nekim zemljama svijeta i to nakon šest mjeseci od primanja druge doze, ali da evropska agencija još nije potvrdila davanje treće doze, ali da ako bude takva preporuka, vjerovatno će se i u BiH prakticirati.

Istek roka određenih broja vakcina

Pitali smo je i saznanjima da određenom broju vakcina AstraZeneca ističe rok i kako će biti uništene, a ona je rekla kako je to tačno, ali da nema podatak o kolikom broju se radi.

"Vakcinacija AstraZenecom nije išla dobro, a imali smo dovoljno vremena da se utroši i sada je to razlog zašto će neki broj vakcina biti uništen. To uništavanje će biti urađeno po preporukama, odnosno kako se inače otpisuju lijekovi sa isteklim rokom trajanja", rekla je Pilav.

Pilav je gostujući u Novom danu kazala i da Kanton Sarajevo ima najbolji odaziv u vakcinaciji u komparaciji sa drugim kantonima.

"Prošlog utorka ukupno vakcinisanih sa dvije doze građana KS, a koji uključuje i naše sugrađane koji su se vakcinisali u zemljama regiona, iznosi malo manje od 28 posto, dok je 33 posto naših sugrađana vakcinisano jednom dozom", navela je.

Ponovo je pozvala građane da se vakcinišu te kazala kako epidemiolozi drže do toga da je svaka vakcina dobra te rekla kako se ona vakcinisala AstraZenecom.

Delta soj dominantan

Delta soj je sada dominantan, to je nesumnjivo, rekla nam je Pilav, te istakla da je oko 98 posto dominacija delta sojem.

"Ono što znamo o delta soju je da se brže širi, odnosno sa jednog zaraženog na pet osoba. Kliničke slike ne mogu reći da su jako teške, ali zabrinjava da kad imate vakcinu i mogućnost da ublažite kliničku sliku, to ne radite", komentarisala je te dodala kako se nadaju da se u KS neće ponoviti mart i april, koji je bio zaista težak period po pitanju zaraženih i smrtnih slučajeva od korona virusa.

Govoreći o školama Pilav je rekla kako je uputstvo za škole i preporuke roditeljima i nastavnicima kako postupiti u slučaju zaraze korona virusom napravljeno i poslato prije početka školske godine. Navela je i da je njihova preporuka da se ne ide u linearno zatvaranje škola, odnosno ako se desi povećanje broja zaraženih u jednoj školi, ne ići iz tog razloga u zatvaranje svih škola u KS.

"Ne ići u linearno zatvaranje škola"

"Ako dijete ima akutnu respiratornu infekciju, dakle ne mora ne nužno biti Covid, treba da ostane kući, a ako nastavnici primijete simptome, trebaju slati djecu kućama i onda se po potrebi rade testiranja. Ukoliko je neko od roditelja pozitivan, to dijete neće ići u školu. Već treći semestar djeca su na online ili kombinovanoj nastavi i to nije dobro za njihov razvoj i treba da svi uložimo napore da djecu zadržavamo u školama, odnosno u tom socijalnom kontaktu, ali ne pod svaku cijenu, naravno", poručila je Pilav za N1.

"Dugo smo u ovoj borbi – 22 mjeseca je tog "novog normalnog". Cijeli svijet ne zna koliko će to trajati. Jedino sredstvo koje civilizacija sada ima je vakcinacija", ponovila je Pilav.

Dodala je i da bi za 15 dana u KS trebala početi univerzitetska nastava, te da su u Kriznom štabu pri tome da se studenti vrate u klupe, ali da će to ipak zavisiti od razvoja epidemiološke situacije.

Kada će korona postati kao sezonska gripa?

Upitali smo doktoricu Pilav i da li je poznato kada bi korona virus mogao doseći nivo sezonske gripe, a ona nam je odgovorila kako smatra da to zavisi od vakcinacije.

"Mislim da će u svijetu egzaktni podatak nastupiti u trenutku kada taj obuhvat vakcinama bude znatno veći pa ćemo onda na temelju tog vidjeti da li će taj virus oslabiti", odgovorila je.

Dodala je i da će u cirkulaciji među stanovništvom ostati sigurno, ali kliničke slike poput onih kod gripe i koje nisu tako teške, koje neće zahtijevati povećanu potrebu za kiseonikom, trebati još vremena.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti