Čapljina svečano potpisala Sporazum o partnerstvu s Makarskom i Gradcem

15.09.2021. 07:47 / Izvor: Akta.ba
Čapljina svečano potpisala Sporazum o partnerstvu s Makarskom i Gradcem

Kruna sastanka bilo je svečano potpisivanje Sporazuma o partnerstvu između Čapljine, Makarske i Gradca.

Prekogranična suradnja ima veliku važnost u kontekstu njezinog cjelovitog razvoja te budućih ulaganja. Opći cilj je ubrzanje zajedničkog održivog razvoja prekogranične oblasti, njenih ekonomskih, kulturnih, prirodnih i ljudskih resursa kroz jačanje ljudskih potencijala i zajedničkih institucionalnih mreža lokalnih zajednica, te lokalnih privatnih i javnih aktera.

Prekogranična suradnja ključna je za suočavanje s izazovima koji nadilaze državne granice BiH borba protiv klimatskih promjena, jačanje spremnosti na prirodne katastrofe, rješavanje hitnih slučajeva u zdravstvu, te ona pruža okvir za suradnju zemalja članica Europske unije i zemalja nečlanica, odnosno priliku za usklađeno djelovanje.

Upravo zbog poticanja razvoja gospodarstva u pograničnim dijelovima zemlje putem fondova EU, gradonačelnik grada Čapljine Smiljan Vidić sastao se s gradonačelnikom Makarske, Zoranom Paunovićem i načelnikom Gradca, Matkom Burićem.

"Tema sastanka bila je suradnja na zajedničkim prekograničnim projektima koji su od interesa kako za žitelje Čapljine tako i za žitelje Makarske i Gradca. Na sastanku je iskazano veliko zadovoljstvo dogovorenim odnosno konkretnim potezima u pripremi projekata s kojima će zajednički aplicirati uz nastavak suradnje na projektima financiranim iz EU fondova", navodi se u saopćenju.

Kruna sastanka bilo je svečano potpisivanje Sporazuma o partnerstvu između Čapljine, Makarske i Gradca.

Kroz jačanje prekogranične suradnje u pograničnim područjima pridonosi se sveukupnom razvoju teritorijalne suradnje, povećanju međunarodne konkurentnosti hrvatskih pograničnih regija, smanjenju društvene i gospodarske nejednakosti i ujednačavanju njihova razvoja, ovo su samo neki od razloga stvaranja dobre poslovne povezanosti, zaključeno je na sastanku.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti