Preminuo velikan bh. novinarstva Kemal Kurspahić

18.09.2021. 10:59 / Izvor: Akta.ba
Preminuo velikan bh. novinarstva Kemal Kurspahić

Bio je urednik godine u svijetu, savjetovao Clintona, Bidena...

Od posljedica moždanog udara, kojeg je zadobio nakon lakšeg hirurškog zahvata, u okruženju najmilijih, preminuo je Kemal Kurspahić, potvrdila je njegova porodica Mediacentru.

Kemal Kurspahić bio je glavni urednik bosanskohercegovačkog dnevnika Oslobođenje, 1988-94. Oslobođenje je u prvoj godini njegovog mandata proglašeno za List godine u Jugoslaviji 1989. Za svakodnevno izlaženje lista iz atomskog skloništa na prvoj liniji obrane Sarajeva i održavanje u listu ideje vjerske i nacionalne tolerancije u najtežim ratnim vremenima Oslobođenje je pod Kurspahićevim vodstvom dobilo i neka od najprestižnijih priznanja u svjetskom novinarstvu. Kemal Kurspahić je i lično dobio prestižne svjetske nagrade: Urednik godine u svijetu 1993 (World Press Review – New York); · Nagrada za hrabrost u novinarstvu 1992 (International Women’s Media Foundation – Washington, DC); · Nagrada za ljudska prava 1993 (Fondacija Bruno Krajski – Vienna, Austria); · Heroj borbe za slobodu tiska 2000 (International Press Institute – Vienna, Austria); · Nagradu Erhard Busek za doprinos boljem razumijevanju u Jugoistočnoj Europi (SEEMO – Vienna, Austria).

Kurspahić je u akademskoj 1994/95. godini bio Nieman Fellow na Harward Univerzitetu, a u proljeće 1999. gostujući Clark Fellow na Cornell Univerzitetu. Predavao je i na drugim vodećim američkim sveučilištima i savjetovao brojne vodeće političare poput predsjednika Bill Clintona i u to doba senatora Joe Bidena, sadašnjeg predsjednika Sjedinjenih Država.  

Autor je mnogih knjiga. Oženjen je Vesnom Kurspahić i imaju dva sina, Tarika i Mirzu, kao i četvero unučadi.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti