Zdravstveni osiguranici u ZDK mogu sami preuzeti QR certifikat o vakcinaciji

23.09.2021. 09:33 / Izvor: Fena
Zdravstveni osiguranici u ZDK mogu sami preuzeti QR certifikat o vakcinaciji

Da li će biti prihvaćen na graničnim prelazima kao validan dokument, zavisit će isključivo od odluke države u koju se putuje.

Zdravstveni osiguranici u Zeničko-dobojskom kantonu od danas mogu, posredstvom aplikacije Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK, sami preuzeti Certifikat o vakcinaciji sa QR kodom.

Unazad mjesec dana, tu vrstu usluge mogli su dobiti u pripadajućim ambulantama porodične medicine.

"Putem našeg informacionog sistema, ulaskom na link VIDEO te popunjavanjem vlastitih podataka, svaki građanin može besplatno preuzeti svoj certifikat o vakcinaciji. Mogućnost preuzimanja navedenog certifikata zavisi isključivo od toga da li su odgovarajući podaci uneseni u informacioni sistem od strane zdravstvenih radnika u ustanovama gdje je aplicirana vakcina, a na što Zavod nema uticaja - ističe pomoćnica direktora ZZOZDK Haša Begić, koja dodaje da se podaci kontinuirano ažuriraju.

Pored osiguranika koji su vakcinisani u ZDK, ističe, certifikat mogu preuzeti i zdravstveni osiguranici iz tog kantona koji su se vakcinisali u drugim kantonima ili državama, a koji su izvršili registraciju te priložili validne dokumente svojim porodičnim ambulantama pa je ovo samo olakšanje.

"U ovom trenutku, Certifikat o vakcinaciji je postavljen samo za one osiguranike koji su primili obje doze vakcine, a u narednom će periodu biti postavljen i za one građane koji su primili samo jednu dozu. QR kod koji se nalazi u certifikatu omogućava online provjeru autentičnosti dokumenta i dovoljno je isti skenirati kamerom mobilnog telefona ili bilo kojim skenerom, kako bi se prikazao online link za provjeru navedenog dokumenta", napominje Begić.

Dokument je, dodaje, lako provjerljiv sa bilo kojeg mjesta u svijetu te je izrađen u skladu sa okvirnim smjernicama Evropske unije. Isti se, kaže, može provjeriti u stvarnom vremenu.

"Da li će biti prihvaćen na graničnim prelazima kao validan dokument, zavisit će isključivo od odluke države u koju se putuje. S obzirom da Bosna i Hercegovina nije članica EU i nije potpisnik Sporazuma o EU COVID pasošu, svi građani se upućuju da prije putovanja provjere uslove za ulazak u zemlju u koju žele putovati - napominje Begić.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti