Koruptivne radnje uposlenika u Graničnoj policiji BiH dobile sudski epilog

26.09.2021. 08:42 / Izvor: Akta.ba
Koruptivne radnje uposlenika u Graničnoj policiji BiH dobile sudski epilog

Nakon ispitanja osumnjičenih, postupajuća tužiteljica odlučila je uputiti prijedlog za određivanje mjere pritvora od 30 dana za svu trojicu osumnjičenih.

Koruptivne radnje uposlenika u Graničnoj policiji BiH dobile sudski epilog uz prijedlog pritvora za svu trojicu osumnjičenih za korupciju u svezi prijema uposlenika u Graničnu policiju BiH. 

Nakon ispitanja osumnjičenih, postupajuća tužiteljica odlučila je uputiti prijedlog za određivanje mjere pritvora od 30 dana za svu trojicu osumnjičenih.

Tužiteljica Tužiteljstva BiH, uputit će prema Sudu BiH, prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene: Raković Rejhana, rođenog 1980. godine u Bihaću, Saličinović Ensara, rođenog 1991. godine u Sarajevu, Čakić Kenita, rođenog 1994. godine u Bugojnu.

Navedeni osumnjičeni su pod istragom zbog kaznenih djela zlouporabe položaja ili ovlasti, primanja dara i drugih oblika koristi i protuzakonitog posredovanja, koja se odnose na koruptivna ponašanja i aktivnosti prilikom natječaja za prijem uposlenika u Graničnu policiju BiH.

Pritvor je zatražen kako bi Tužiteljstvo BiH zajedno sa SIPA i ostalim partnerskim institucijama i agencijama, moglo neometano nastaviti i okončati istragu protiv navedenih osumnjičenih.

"Tokom izvršenih pretresa kod jednog osumnjičenog pronađen je novac koji potiče iz počinjenog kaznenog djela, a također u narednom periodu predstoji više potrebnih vještačenja i drugih radnji dokazivanja, zbog kojih je potrebno da osumnjičeni budu u pritvoru kako ne bi mogli ometati istragu i rad policijskih organa. Mjera pritvora bit će predložena iz razloga opisanih u članku 132. stavak 1. točke b) i c), odnosno zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, te ponoviti kazneno djelo ili dovršiti započeto.", navodi se u saopćenju. 

Prijedlog za određivanje pritvora bit će upućen Sudu BiH a Tužiteljstvo BiH nastavlja intenzivnu istragu u ovom predmetu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti