Dodijeljeni certifikati bonitetne izvrsnosti u Hercegovini

02.10.2021. 08:17 / Izvor: Akta.ba
Dodijeljeni certifikati bonitetne izvrsnosti u Hercegovini

Kad je Hercegovina u pitanju, bonitetno izvrsnih u Hercegovačko-neretvanskom kantonu je 14%.

Bisnode Dun & Bradstreet Company organizovao je 30. 09. u Herceg etno selu Međugorje, poslovni susret hercegovačkih kompanija, svojih partnera i prijatelja. Iako u veseloj atmosferi uz stand-up komičara Peđu Bajovića i uz sljubljivanje delicija i dobre kapljice Hercegovina Produkta, ipak je bilo radno - govorili smo o prednostima koje donosi dolazak brenda Dun & Bradstreet u BiH, o značaju D-U-N-S broja, modernih alata za analitiku i transparentnog poslovanja, o stanju u privredi BiH i dodijelili certifikate bonitetne izvrsnosti.

Kompanije koje su ponijele certifikat bonitetne izvrsnosti su Duga-tehna d.o.o. iz Čitluka koja je u više od tri decenije poslovanje iz tadašnje malene trgovine boje i lakova izrasla u renomiranog proizvođača boja, lakova i fasada a proizvodi iz njihove tvornice se izvoze i distribuiraju u preko 60 zemalja diljem EU i svijeta i EZ Engineering Široki Brijeg, koja pruža inženjerske i strojarske usluge dizajna u različitim sektorima međunarodne automobilske, avio, željezničke industrije, te brodogradnji. 

"Osim tehničkih mogućnosti, preduvjet za suradnju sa velikim igračima, svjetskim koncernima poput Volkswagena, ABB, BMW, KUKA i AIRBUS-a je dobar bonitet potvrđen od strane međunarodno bonitetne kuće koju ovi koncerni priznaju. Slijedeći korak bio je certifikat bonitetne izvrsnosti koji ovakve globalne kompanije stavljaju na svoju referentnu platformu. A prije svega, morate imati Dun & Bradstreet D-U-N-S broj stoga je suradnja sa Bisnode Dun & Bradstreet Company bio sasvim logičan izbor"izjavio je Marko Zovko, izvršni direktor EZ Engineering Široki Brijeg.

Platinasti certifikat bonitetne izvrsnosti ponijela je Vrtlarija Šarić d.o.o. Livno, što je izuzetno priznanje jer u ovu kategoriju spada samo 2,5% aktivnih kompanija koje posluju na tržištu u BiH.

Certifikat bonitetne izvrsnosti može imati samo 15,6% od ukupnog broja kompanija koje su predale završni izvještaj odnosno svega 3,25 od ukupnog broja aktivnih privrednih društava u BiH a oni kreiraju 63% dobiti, 52% izvoza, 49% prihoda od ukupnih rezultata koji prave bh kompanije, koje su predale završne izvještaje nadležnim agencijama i zapošljavaju 40% zaposlenih u našoj državi, što najbolje govori o njihovom značaju i kao pokretačke snage privrede Bosne i Hercegovine.

Kad je Hercegovina u pitanju, bonitetno izvrsnih u Hercegovačko-neretvanskom kantonu je 14% od ukupnog broja aktivnih kompanija i one kreiraju 45% prihoda, 61% dobiti a zapošljavaju 35% ukupno zaposlenih ovog kantona. U Županiji Zapadnohercegovačkoj je 18% bonitetno izvrsnih kompanija a one kreiraju 70% prihoda, 89% dobiti a zapošljavaju 64% od ukupnog broja zaposlenih ove županije.

Više o bonitetno izvrsnim kompanijama možete vidjeti na:

https://www.bisnode.ba/proizvodi/bisnode-aaa-certifikat/

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti