Jakić: Zemlje zapadnog Balkana mogu biti predvodnice u proizvodnji vodika

05.10.2021. 12:58 / Izvor: Fena
Jakić: Zemlje zapadnog Balkana mogu biti predvodnice u proizvodnji vodika

"Vodik kao energent budućnosti u BiH" tema je konferencije koja je održana u utorak u prostorijama Intera tehnološkog parka u Mostaru.

"Vodik kao energent budućnosti u BiH" tema je konferencije koja je održana u utorak u prostorijama Intera tehnološkog parka u Mostaru s ciljem prikazivanja mogućnosti inovacija u održivom korištenju obnovljivih izvora energije.

Predsjednik Hrvatske udruge za razvoj i primjenu vodikovih gorivnih članaka Ivica Jakić kazao je kako su danas ovdje kako bi nastavili težnje i zadatke koje Evropska komisija predstavlja u svom projektu Zelena platforma za dekarbonizaciju industrije, dekarbonizaciju prometa uvođenjem vodika kao sveopće prisutnog energenta.

"Na ovaj način želimo proširiti naše aktivnosti poslije EU, gdje se aktivno bavimo takvim projektima, i na zemlje zapadnog Balkana koje smatramo da mogu biti predvodnice u proizvodnji vodika, a i potrošnji vodika kao energenta na ovom području".

Naglasio je kao je vodik jedini gorivi element koji doprinosi dekarbonizaciji i njegove prednosti su jako velike.

"Vodik je spremnik energije. On je energent koji je spremljen kao uskladišten i možete ga uskladištiti da li u spremnike, da li pod zemlju ili na određene druge načine i koristiti kad vam treba. To je jedini element kao gorivi element koji doprinosi dekarbonizaciji jer njegovim gorenjem i izgaranjem samo se proizvodi električna energija i čista voda. Prednosti vodika su velike na način da električnu energiju iz solarnih elektrana, vjetrova koje nam daju električnu energiju, onda i kad nam ne treba, možemo staviti u vodik i s tim vodikom je koristimo kad nam treba", pojasnio je Jakić.

Dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković naglasio je kako bi se prema standardima Evropske unije dekarbonizacija trebala završiti do 2050. godine, a tekući vodik mnogo ranije bi trebao da bude alternativno gorivo.

Zahvaljujući vrijednim ljudima u BiH, kaže Vuković, već se krenulo s tim projektima, kako i u pripremama proizvodnje tekućeg vodika iz obnovljivih izvora energije.

"BiH Božjom voljom leži na zelenoj energiji, puni smo energije iz vjetra, vode, solarne energije ali naravno i otpada iz kojeg se proizvodi biomasa a zatim plin koji pravi tekući vodik. Upravo bi proizvodnja tekućeg vodika, odnosno njegova upotreba u prometu dovela do znatnih ušteda a ne smijemo zaboraviti ni ekologiju i našu osviještenost u tom kontekstu te da smanjimo svaku emisiju CO2 u BiH", kazao je Vuković.

Ocijenio je kako je naša administrativna prilagodba u BiH jako spora te da su akademska zajednica i gospodarstvenici mnogo brži u inovacijama i primjenama tih inovacijskih tehnologija nego što je to država.

"Ove procese i prilagodbu moramo ubrzati i izvršiti na neki način 'pritisak' na tijela vlasti u BiH da počnu primjenjivati ova pravila i donositi pravilnike kojima smanjujemo dekarbonizaciju i rješavamo pitanje obnovljivih izvora energije kao primarnih energenata u BiH", poručio je Vuković.

Događaj je organizirala Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u saradnji s West Balkan hydrogen platformom, Hrvatskom udrugom za razvoj i primjenu vodikovih gorivnih članaka- Zagreb i kompanijama HEET Prozor/Rama i ALFATERM Mostar.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti