Mještani Kruščice na javnoj raspravi ponovili: Ne želimo mini hidroelektrane

06.10.2021. 07:41 / Izvor: Fena
Mještani Kruščice na javnoj raspravi ponovili: Ne želimo mini hidroelektrane

Mještani viteškog naselja Kruščica jučer su se okupili ispred zgrade općine Vitez, gdje se održavala javne rasprave o gradnji dvije hidroelektrane u tom mjestu.

Mještani viteškog naselja Kruščica jučer su se okupili ispred zgrade općine Vitez, gdje se održavala javne rasprave o gradnji dvije hidroelektrane u tom mjestu, kako bi još jednom poručili da su protiv tog projekta.

"Rijeka je naše bogatstvo i dok jedna žena postoji u Kruščici neće moći napraviti elektranu. Mi ćemo leći na cestu, ginut ćemo do zadnje", rekla je mještanka Rasema Hidić.

Nakon višegodišnje borbe, u kojoj su prvenstveno žene iz Kruščice stale ispred radnih strojeva, zaustavile i spriječile izgradnju, a kasnije pokrenule i sudski proces, danas su ponovili kako je njihov stav ostao isti.

"Svoj život sam spremna dati. Branim rijeku za svoju unučad i djecu", poručila je Ekrema Hurem.

Franjo Tibold, liječnik u mirovini, također je došao podržati svoje sumještane.

"Ja živim tamo, pijem tu rijeku. Ljudi brane ono za što su njihovi roditelji za vrijeme rata dali krv. Govori se o davanju vodne suglasnosti da bi se moglo praviti nešto što uništava život, jer bez vode nema života. Voda i zrak su najbolje cjepivo za podizanje imuniteta čovjeka", rekao je Tibold.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti