Mitrović: Narednih dana sastanak o što skorijem otvaranju GP kod Bratunca

20.10.2021. 10:27 / Izvor: SRNA
GP Bratunac

Foto: Srna

Narednih dana bi trebalo da bude održan sastanak predstavnika carina i graničnih policija BiH i Srbije o što skorijem otvaranju GP kod Bratunca.

Narednih dana bi trebalo da bude održan sastanak predstavnika carina i graničnih policija Bosne i Hercegovine i Srbije kako bi se sagledale mogućnosti da se što prije otvori granični prelaz Bratunac - Ljubovija.

Ovo je najavio ministar transporta i komunikacija Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović, koji je rekao da se o tome dogovorio sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Aleksandrom Vulinom i da bi na sastanku trebalo da sagledaju da li eventualno ima nekih problema i na osnovu toga dogovore i procijene kada granični prelaz može biti i zvanično otvoren.

Mitrović je dodao da je otvaranje ovog graničnog prelaza dobar podstrek za razvoj privrede i ekonomije kako Bratunca, tako i Ljubovije i kompletnog područja koje gravitira tom dijelu.

On je ponovio da će otvaranjem tog prelaza biti daleko veći ekonomski potencijali Bratunca sa jedne i Ljubovije sa druge strane, kao i dijela BiH i Srbije.

"Sa strane BiH planirana je izgradnja industrijske zone, a istovremeno bi se, pošto je to granični prelaz prve kategorije, smanjile ogromne gužve na Karakaju. Otvaranjem ovog graničnog prelaza imali bi i kraći, brži i efikasniji put između BiH i Srbije u ovom istočnom dijelu, između Bratunca i Bajine Bašte", pojasnio je Mitrović.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin rekao je u Skupštini Srbije da svaki sporazum koji Srbija potpiše sa zemljama u okruženju daje priliku građanima da lakše i jednostavnije obavljaju svoje obaveze.

Vulin je predstavio tri prijedloga zakona o potvrđivanju Sporazuma Vlade Srbije i Savjeta ministara BiH, o zajedničkim lokacijama na graničnim prelazima, o graničnim prelazima i o pograničnom saobraćaju.

"Sporazumi sa BiH, ne samo da regulišu granične prelaze, već uvode još jedan, to je Ljubovija – Bratunac, na onom čuvenom mostu koji je Srbija odavno završila, ali se čekala BiH", rekao je Vulin.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti